Maastopyörän iskunvaimentimien säädöt kohdilleen ShockWizillä

Maastopyöräilyssä välineet ja niiden toiminta ovat tärkeä osa harrastusta ja etenkin joustokeulan ja takaiskunvaimentimen säädöt vaikuttavat huomattavasti ajamisen mukavuuteen. Iskareissa on kuitenkin monta erilaista säätömahdollisuutta eri käyttötarkoituksia varten ja oikeiden asetusten hakeminen voi olla työlästä. Tähän tarkoitukseen markkinoilta löytyy ShockWiz-säätöavustaja. Hieman enemmän lajia harrastaneet osaavat usein säätää iskarit tuntemusten perusteella, mutta tuo myös kokeneille kuskeille digitaalisuus ja teknologia tuovat säätämiseen uuden ulottuvuuden. Testasin ShockWiziä muutaman päivän ajan Finale Liguren maastoissa ja vaikuttihan se ihan kätevältä.

ShockWiz

Jousituksen säädöt kohdilleen ShockWizillä

Quarqin ShockWiz on maastopyörien ilmatoimisten etu- ja takaiskunvaimentimien säätämiseen tarkoitettu systeemi, joka mittaa, arvioi ja nauhoittaa iskunvaimentimen suorituskykyä ja tarjoaa älypuhelinsovelluksen avulla selkeitä ehdotuksia jousituksen toiminnan parantamiseksi. ShockWiz kiinnitetään iskarin ilmaventtiiliin ja selkeän ohjatun asennuksen jälkeen laite on valmis käyttöön. Sovelluksessa voi asettaa ajotyylin, tehokas (polkeminen), tasapainoinen, leikkisä tai aggressiivinen, jota vasten ehdotuksia annetaan. Laite on tarkoitettu kaikille maastopyöräilijöille kokemuksesta riippumatta, jotka ovat kiinnostuneita jousituksen toimivuudesta ja miten parantaa sitä.

ShockWiz sisältä

ShockWiz on paketoitu vedenpitävään koteloon, jonka sisältä löytyy tarkka paineanturi ja mikroprosessori, joka mittaa ilmanpaineen muutoksia 100 kertaa sekunnissa ajon aikana. Paineen muutokset analysoidaan (salaisella) algoritmilla, joka tunnistaa epätoivottuja ominaisuuksia jousituksen toiminnassa. Analyysin perusteella ShockWiz päättelee tarvittavat säädöt asian korjaamiseksi. Säätöehdotukset ilmanpaineesta, jousen nopeudesta, kompressiosta ja paluuvaimennuksesta näkyvät älypuhelinsovelluksen kautta, josta niitä voi seurata myös ajon aikana. ShockWiz-sovellus on saatavilla Androidille ja iOS:lle ja on yhteensopiva puhelimien kanssa, jotka tukevat Bluetooth Low Energy -teknologiaa. Puhelinta ei tarvitse pitää mukana ajon aikana, vaan laite tallentaa datan myöhemmin katsottavaksi.

ShockWiz toimii useimpien ilmatoimisten etu- ja takaiskunvaimentimien kanssa, kunhan iskarissa on vakiokoossa pysyvä positiivinen ilmasäiliö, eli ilmatila ei ole muuttuva. Negatiivisen kammion kautta täytettävät iskarit eivät ole myöskään tuettu. ShockWiziä myy muun muassa Mountain Bike Shop ja Hi5Bikes hintaan 419e. Testiin laitetta voi saada hyvin varustelluista pyöräliikkeistä.

ShockWiz käytännössä

Testasin ShockWiziä parina päivänä Finale Liguressa Specialized Enduro Elite 29:llä ja suurilta osin säädöt olivat kohdillaan tasapainoiseen ajoon, eli enduromaiseen ajoon. Edessä jousitusta hoiti RockShox Lyrik RC 29/27.5+ Solo Air 160mm joustavana ja takana RockShox Monarch Plus Rx. Pieniä hienosäätöä piti tehdä ehdotusten perusteella, mutta suurta eroa en toiminnassa huomannut. Kiitos ShockWizin lainasta Mountain Bike Shopille.

ShockWiz etuiskarissa

Etuiskarissa mittalaite oli kiinni päivänä, jolloin ajoimme enduromaisia ja hyvää flowta sisältäviä pätkiä.

Ehdotukset edessä
Havainnot edessä
Säädöt edessä

Laitteen antamat säätöehdotukset olivat tasapainoisessa-tilassa pieniä, enkä muita tiloja tajunnut kokeilla. Ajamamme Roller Coaster -pätkä olisi kyllä kaivannut varmaan aggressiivisia asetuksia, jos sitä olisi alkanut kunnolla työntämään.

Shockwiz takaiskarissa

Takaiskarissa Shockwiz oli kiinni hieman leppoisampana päivänä, joten jäi hieman arvoitukseksi, miten jousitus toimii kovemmassa ajossa. Aika hyvin oli säädöt kuitenkin kohdillaan ajopäivänä, hieman hitaammaksi piti vain säätää.

Säädöt taakse
Ehdotukset taakse
Havainnot takana

Jälkitunnelmat

Ehdin testaamaan ShockWiziä vain yhtenä päivänä per iskari ja etenkin takaiskunvaimentimen osalta suhteellisen helpoilla reiteillä ja pienissä vauhdeissa, joten kokemukset ShockWizin ehdottamista muutoksista jousituksen säätöihin ja eri tyylisestä ajosta jäivät hieman ohkaisiksi. Idealtaan ShockWiz on hyvä ja käytännössä se tarjoaa kätevän ja toimivan avun säätöjen löytämiseen. Sen uskoisi olevan hyödyllinen harrastajalle asetusten hakemiseen, jos tuntumaa säätämiseen ei ole kertynyt. Suuret erot säädöissä kyllä huomaa, pienemmät kuten itselläni oli, ei niinkään helposti.

Hinnaltaan ShockWiz on tyyris, joten useimmille sen käyttäminen jäänee lainauskertoihin, joka on riittävää, jolloin laite auttaa löytämään yleissäädöt ja kertomaan ovatko säädöt miten hyvin hallussa mutu-tuntumalta. Ja huomaako edes muutosta parempaan, jos laite sellaista ehdottaa. ShockWiz tarjoaa hyvät ehdotukset toiminnan parantamiseksi, mutta edelleen säätämisessä on kyllä tiedettävä, miten iskari toimii ja miten säädöt vaikuttavat. Eli perustiedot säätämisestä on hyvä olla hallussa.

Laitteessa on mahdollista valita eri profiileja säätöjen hakemiseksi kohdilleen enduromaiseen tasapainoiseen ajoon tai alamäkityyliseen aggressiiviseen ajoon ja hieman avoimeksi jäi, että miten paljon säätämisessä ajettu maasto vaikuttaa tuloksiin. Pitäisikö esimerkiksi paljon Bike Parkeissa ajavan hakea aina säädöt tiettyyn Bike Parkkiin vai toimivatko kerran asetetut säädöt kaikkialla. Eli esimerkiksi kalibroidaan iskarit Tornikeskuksen reiteille ja Kokonniemeen haetaan omat säädöt. Loogisesti ajatellen, laitteen käyttöä voi ajatella samalla tapaa kuin Formuloissa tai rallissa mitattavat metriikat, joiden perusteella säädöt sitten tehdään. Haetaan asetuksen kohdilleen tietyn tyyliseen ajoon ja maastoon, jonka jälkeen samassa maastossa jälleen ajettaessa voi säädöt asettaa aikaisempien mittausten perusteella.

ShockWiz oli kokeiluna mielenkiintoinen ja varmasti hyödyllinen, jos haluaa saada maastopyörän jousituksestaan irti kaiken tai tukea perstuntumalla haettuihin säätöihin. Kätevintä sen käyttö on lainaamalla tai hankkimalla sen porukalla, sillä yksistään laitteen hyöty hintaan nähden jää pieneksi. Facebook-ryhmässä vihjattiin, että laitetta saisi lainaksi joistain pyöräliikkeistä ja muutamat pyöräilyseurat ovat sen hankkineet jäsenien käyttöön, mutta enempää mainostusta asiasta en ole lukenut.


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *