Sappee Bikefestien MTB-Enduro järjestäjän näkökulmasta

Kesän aikana tulee kierrettyä ajamassa useampi MTB-Enduron SM-sarjan ja Ride More Cupin osakilpailu, jossa pääsee nauttimaan valmiista kisajärjestelyistä ja keskittymään vain ajamiseen. Pyöräkisojen järjestäminen on useamman päivän työ ja usein kilpailijat eivät tajua kuinka paljon työtä niihin liittyy. Sappee Bikefesteillä ajettiin heinäkuun puolessa välissä MTB-Enduro-kisat, joiden järjestelyissä olin mukana EBA ry:n puolelta. Viime vuonna Bikefesteillä ehdin myös ajamaan, mutta tänä vuonna koko aika meni järjestelyiden ja kisatoimiston parissa. Tässä lyhyt kertaus torstaina alkaneista ja sunnuntai-iltana päättyneistä Sappee Bikefesteistä.

Neljä päivää MTB-Enduroa Sappee Bikefesteillä

MTB-Enduro-kisassa radat ja niiden merkkaus ovat tärkeässä roolissa. Kuten aikaisempina vuosina, myös tänä vuonna EBA ry järjesti Sappee Bikefesteillä MTB-Enduron ja ratojen valmistelu aloitettiin torstaina ja viimeiset radan rakentamiset ja merkkaamiset saatiin tehtyä lauantai-iltana. Eli hyvissä ajoin ennen sunnuntain kilpailua.

Merkattavana ja linjattavana oli kaikkiaan kuusi erikoiskoetta, jotka osittain hyödynsivät Sappee Bike Parkin valmiita reittejä ja merkkauksia. Ajettavat reitit olivat: Frisbee golf, Fresh cut, Ice Breaker, FR 4 ja E1. Lisäksi junioreiden kisaa varten merkattiin E-Laipan alku. Onneksi uutta FR 4:sta lukuun ottamatta reitit olivat suhteellisen selkeitä merkata ja EBA ry:n neljä nohevaa hallituksen jäsentä vetivät merkkausnauhaa hyvällä otteella ja iskivät merkkauskeppejä vakaalla kädellä.

Bikefesteillä ajettiin kolme erilaista kilpailua, joiden järjestämisessä EBA ry oli mukana: Juniorit, Chainless ja MTB-Enduro. Kilpailuja ennen oli vielä tehtävänä lähtö- ja maalialueiden viimeistely ja ajanottolaitteiden vieminen paikalleen, sekä kisatoimiston hoitaminen kisan aikana.

Torstai

Torstaina merkattiin Junioreiden kisareitit, E-Laipan alku ja Ice Breaker, ja välissä ehdittiin myös hieman raidata Sappee Bike Parkin reittejä. Lähes 30 asteen helle suosi sekä radanmerkkausta että ajamista. Koska hommat eivät valmistu tekemättä, jatkettiin nauhan vetämistä illalla ja mökille palattiin puolen yön aikoihin. Valmiina ensimmäisen päivän jälkeen taisi olla kolme rataa, poislukien niiden lähtö- ja maalialueet.

Ratamestarit speksaamassa
Ratamestarit speksaamassa

Illalla oli viileää vetää nauhaa
Illalla oli viileää vetää nauhaa

Bike Parkin reittien lisämerkkausta
Bike Parkin reittien lisämerkkausta

Perjantai

Perjantaina oli edessä kiireinen päivä, kun iltapäivän junioreiden MTB-Enduroa varten viimeisteltiin kahden erikoiskokeen lähtö- ja maalialueet, jatkettiin jäljellä olevien reittimen merkkaamista Fresh Cutin, Frisbee golfin ja E1:n osalta ja illalla järjestettiin junioireille kisat. Itse ehdin osallistua yhden radan merkkaukseen reittikartan piirtämisen ja kisatoimiston pystyttämisen ja hoitamisen välissä.

Oma roolini Sappee Bikefestien aikana oli merkkausnauhan vetämisen ja muiden tehtävien lisäksi hoitaa kisatoimistoa. Tälle kaudelle käyttöön otettiin Sportidentin SiTiming-sovellus, jolla kisojen hoitaminen on suhteellisen helppoa verrattuna aikaisempaan EResultsiin ja perjantaina junioreiden kisa toimi hyvänä harjoituksena.

Kisatoimiston hoitaminen tässä tapauksessa tarkoitti sekä ajanottolaitteiden valmistelua kisaa varten (lataaminen, kellojen synkronointi), kisaradan piirtämistä kartalle Strava-jäljen pohjalta, kilpailujen rakentamista SiTimingiin (Juniorit, Chainless, MTB-Enduro), nimien naputtelu sovellukseen ja Siacien leimaaminen ajajille, lähtöleimauksien tekeminen ja kisan jälkeen aikojen lukeminen Siaceista. Lisäksi myös tulosten julkistaminen ja laittaminen Internetiin. Perjantai-ilta, lauantai-ilta ja sunnuntai menivätkin suurilta osin Tapahtumakeskus Huipussa koneen ääressä istuessa.

Sappee Bikefest: Juniorit
Sappee Bikefest: Juniorit

Juniorit ajoivat perjantaina kahden erikoiskokeen kilpailun ja se saatiin vedettyä hyvin läpi; kaikki saivat erikoiskokeilta ajan ja tulokset. Seitsemän innokasta kuskia lähti radalle ja nuorin oli 4 vuotias. Oli hauska nähdä sitä ajamisen iloa, jota nuorilta löytyy. EBA ry:n sivuilta löytyvät Junioreiden tulokset.

Junioreiden palkintojenjako
Junioreiden palkintojenjako

Kisan jälkeen kävimme vielä purkamassa E-Laipan alun ylimääräiset merkkaukset ja jatkoimme muiden reittien merkkaamista. Päivän päätteeksi oli kaikki paitsi yksi reitti merkattuna sunnuntain kisaa varten. Lähtö- ja maalialueiden merkkaaminen ja uuden FR4 erikoiskokeen rakentaminen jäivät lauantaille.

Lauantai

Lauantaina Sappee Bikefesteillä ajettiin Suomi Cupin DH-osakilpailu, jonka aikana rakensimme MTB-Enduroa varten uuden FR 4 -reitin, joka hyödynsi metsittynyttä Bike Parkin reittiä. Trimmerille oli käyttöä, kun heinikkoa raivattiin radan tieltä. Rakentamisen ohessa ehti myös seurata DH-kisaa, jossa tykiteltiin kovaa nopealla radalla.

DH-kisan jälkeen olikin aika valmistautua illan Chainless-kisaa varten ja laittaa kisatoimisto kasaan. Kisatoimiston pystytyksen aikana muu talkooporukka kävi laittamassa lähtö- ja maaliportit paikalleen ja käyntiin, ja ehdin itsekin radan rullata läpi ennen kuin 22 ajajaa lähti testaamaan miten Ice Breaker taipuu ilman ketjuja. EBA ry:n sivuilta löytyvät Chainlessin tulokset.

Radan rakentamista ja DH:ta
Radan rakentamista ja DH:ta

FR 4:lla piti hieman trimmeröidä
FR 4:lla piti hieman trimmeröidä

Kuka mahtoi voittaa Chainlessin
Kuka mahtoi voittaa Chainlessin

Sunnuntai

Sunnuntaina kisojen järjestelyissä oli pääpäivä, eli MTB-Enduro kisa Pro, Rookie ja Lady -sarjoissa. Kisatoimisto aukesi puoli yhdeksältä ja heti oli kuskeja jonossa numeroita ja Siaceja hakemassa. Jälki-ilmoittautumisen loppumiseen asti sai Huipussa koneen ääressä istua, jonka jälkeen ehti nopeasti muutaman laskun ajella ennen kisan alkamista samalla kun vei lähetyskellot paikalleen. Sillä välin Kankaan Mika toimi nollakuskina laittaessaan lähtö- ja maaliportit paikalleen ja käyntiin.

Kuskit matkaan lähtöleimauksen jälkeen ja sitten vain odoteltiin ensimmäisiä maaliin saapuvia. Tässä välissä oli myös hyvää aikaa syödä lounas ja nauttia aurinkoisesta kelistä.

Sappee Bikefest 2018: Pro, Lady, Rookie
Sappee Bikefest 2018: Pro, Lady, Rookie

MTB-Enduroon lähti kaikkiaan 49 kuskia ja muutamia keskeyttäneitä saapui palauttamaan Siacia ennen kuin Rookie-luokan kuskit saapuivat kuuden erikoiskokeen jälkeen maaliin. Iltapäivä menikin sitten Siaceja vastaanottaessa ja kisatoimistoa hoitaessa. Porukkaa pyöri toimiston näyttöpäätteen ääressä tuloksia seuraten ja jännittäen mikä oma sijoitus mahtaisi olla. Pro- ja Lady-sarjatkin saatiin maaliin 10 erikoiskokeen jälkeen ja MTB-Enduron tulokset valmiiksi.

Sappee Bikefestien kisatoimisto
Sappee Bikefestien kisatoimisto

MTB-Enduro -kisat käyntiin
MTB-Enduro -kisat käyntiin

Kisojen jälkeen vielä purkaminen
Kisojen jälkeen vielä purkaminen

Tulosten printtaamisen ja nettiin lataamisen jälkeen oli palkintojenjaon vuoro. Sappee Bikefesteillä on aina ollut hyvät palkinnot ja tänä vuonna lisänä oli vielä rahapalkinnot voittajille. Ei näy vastaavaa SM-sarjassa.

Sappee Bikefest 2018 palkitut
Sappee Bikefest 2018 palkitut

Sunnuntai oli valmis kisojen osalta kello 16:00 aikoihin, mutta järjestäjien työ ei siihen jäänyt. Kisojen jälkeen kävimme vielä purkamassa Bike Parkin reiteiltä ylimääräiset merkkaukset ja Frisbee golfilta kaikki merkkaukset. Onneksi tehokkaalla porukalla purkaminen sujui nopeasti ja sitä oli suhteellisen vähän. Lopuksi vielä mökin siivoaminen, kamojen pakkaaminen ja ajomatka kotiin, jossa odottaisi yksi välipäivä pyykkiä pesten ennen Leville lähtemistä.

Neljä päivää aherrusta, iloa monille

Kuskina tulee helposti arvostelleeksi kisajärjestelyitä ja radan merkkausta, mutta vasta itse kisoja järjestäessä näkee, miten paljon työtä asiaan liittyy. Maastopyöräkisoissa ja etenkin MTB-Endurossa eniten aikaa järjestelyissä menee ratojen merkkaamiseen ja kisan alla vielä lähtö- ja maaliporttien hoitamiseen.

Merkkaamisessa haluaisi ajajana, että nauhaa on riittävästi, mutta järjestäjänä haluaisi merkata mahdollisimman kevyesti. Mitä enemmän nauhaa metsään vedät, sitä enemmän sitä pitää sieltä tuoda pois. MTB-Endurossa kuskeilla on lisäksi hieman paha tapa olla kunnioittamatta merkkauksia ja vetää mutkat suoriksi, jos siihen vain on mahdollisuutta. Avoimeksi jätetyt niin sanotut agenttilinjat toki ovat sallittuja.

Sappee Bikefest 2018 sujuivat hyvin, vaikka osallistujamäärät oli selkeästi vähemmän kuin viime vuonna. Liekö syynä uhkana ollut ukkonen, kesälomat vai kisapäivän oleminen sunnuntai, kun osa porukasta lähti matkaamaan Leville SM-osakilpailua varten jo sunnuntaina. Tänä vuonna järjestelyt sujuivat samalla mallilla kuin vuosi sitten, eikä edes paljoa harmita, että kisatoimistoa pitäessä en itse päässyt ajamaan. Viime vuonna kolme päivää ratojen merkkausta veti voimat lauantaina ajetusta kisasta.

Kiitoksia Sappee Bikefestien MTB-Enduron läpiviennistä EBA ry:n porukalle (Jyri Nousiainen, Mika Kangas, Anne Luukkonen ja itselleni), Sappee Bike Parkille (Kosti Puurunen) ja tietenkin kaikille osallistuneille.

Sappee Bikefest 2018 yhteenveto
Sappee Bikefest 2018 yhteenveto

Hieman oli kaavailuja, että ensi vuonna Sappee Bikefestit siirtyisivät syksylle, mutta se jää nähtäväksi.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *