Sportax Enduro Series 2018 SM3: Levi Midnight Enduro

Kesäloma on jo kaukana takanapäin ja on hyvä palautella mieleen miten hauskaa oli ajella keskiyön auringossa Levillä MTB-Enduron SM-sarjan kolmannessa osakilpailussa. Tällä kertaa ajoin Levillä rennon Funduro-luokan, jossa lauantaina ajettujen 8 erikoiskokeen, 50 kilometrin ja 3 tunnin jälkeen nousin ”odotetusti” korkeimmalle podiumpaikalle. Edellisestä vuodesta jäi traumat Kätkätunturilta, jossa SM-sarjat ajoivat perjantaina yhden pitkän erikoiskokeen. Matka Leville oli jälleen pitkä, mutta niin olivat myös siellä ajetut erikoiskokeet. Kokonaisuutena nautinnollinen reissu, hyvä kisa ja lopputulos mukava. Hieman kyllä jäi kaivertamaan, että en ajanut koko kilpailua, mutta ennakkoasetelmat huomioiden se oli vain järkevää. Tässä pieni kisaraportti Lapin reissusta.

Levillä mutkan takaa voi paljastua yllätyksiä
Levillä mutkan takaa voi paljastua yllätyksiä

Keskiyön MTB-Enduroa Levillä

Heinäkuun lopulla ajettiin MTB-Enduron SM-sarjaa perinteisesti Levi Midnight Endurossa ja myös tänä vuonna kisa oli osa EWS Qualifier -kalenteria. Levin kisamatka oli myös osa kesälomareissua, joten matkaan lähdimme jo tiistaina, lähes suoraan Sappee Bikefestien jälkeen. Luvassa olisi pari päivää omatoimista ajelua Levin maastoissa ja loppuviikosta hieman kannustamista ja kisaamista.

Ajomatka Leville on aina suhteellisen pitkä ja taisimme ajaa sinne taukoineen noin 15 tuntia. Matka meni kuitenkin rattoisasti podcastien parissa, joista mainittakoon Yksi hyvinvointi (Soundcloud), Inspiradio ja Urheilijan ravintovalmennus, sekä maastopyöräilyyn liittyen MTB Podcasat, Downtime Podcast ja Vital MTB.

Roadtrip: eka stoppi Vierumäellä
Roadtrip: eka stoppi Vierumäellä

Matkalla oli aikaa ristikoille
Matkalla oli aikaa ristikoille
Viitasaaren ABC:n lounas ei vakuuttanut
Viitasaaren ABC:n lounas ei vakuuttanut
Ruokatauko Pyhäjärvellä
Ruokatauko Pyhäjärvellä
Tervolan Neste ei mennyt jatkoon
Tervolan Neste ei mennyt jatkoon
Päivällinen Ounasvaaran mäkkärissä :/
Päivällinen Ounasvaaran mäkkärissä :/

Huipun kautta mökille
Huipun kautta mökille

Majoituimme aivan Levin kylässä, Hiihtäjänkuja 5 B 2:ssa, joka oli ihan toimiva huoneisto mökkikompleksissa. Kilpailut alkoivat treeneillä vasta torstaina, joten pari päivää oli aikaa treenata Bike Parkissa ennen virallisia treenipäiviä. Levi Bike Parkin reitit tuli ajettua läpi ja ne olivat suhteellisen kuluneita, johon saattaa vaikuttaa kuiva kesä. Reitit tarjosivat hauskaa ja monipuolista ajettavaa pariksi päiväksi.

Levi Bike Park
Levi Bike Park
Levi Bike Park ja Gondoli
Levi Bike Park ja Gondoli
Bike Parkin laiturit olivat aika nopeita
Bike Parkin laiturit olivat aika nopeita

Rentoa lipsuttelua Bike Parkissa
Rentoa lipsuttelua Bike Parkissa

Tällä kertaa en osallistunut SM-sarjan luokkaan, vaan ajoin rennommassa Funduro-luokassa, sillä edellisen viikonlopun kisajärjestelyt Sappee Bikefestillä painoivat, eikä pohjalla ollut kunnon treeniä. Lisäksi kesäloma jatkui Levin jälkeen Åren suuntaan, joten oli hyvä lipsutella rennosti ja nauttia ajamisesta. Funduro-sarja ajoi vain lauantaina, mutta muuten samat erikoiskokeet kuin SM-sarjan Yleinen-luokka.

Perjantaina Yleisen sarjan luokat ajoivat illalla Kätkätunturin haastavissa maastoissa noin 10 minuutin SS1 Rykimäpolku -erikoiskokeen ja SS2 Express Black -pätkän eturinteessä.

SM3 Levi: erikoiskokeet perjantaina
SM3 Levi: erikoiskokeet perjantaina

Lauantaina kisassa ajettiin seuraavat erikoiskokeet kaikissa luokissa, jotka osittain mukailivat Levin Bike Parkin reittejä:

 • SS3 Nimetön: Santa’s Cabinia mukaileva pätkä, jossa loppu poljettavaa metsäkivikkoa.
 • SS4 South Route: South Polelle lasketteleva nopea pätkä
 • SS5 Steep Groove: Blue Groovea mukaileva reitti, jossa koukattiin kurua pitkin lopun runttauspätkälle
 • SS6 Draivi Trail: Off-camper nurmikkorinnettä Golf-kentälle
 • SS7 Nimetön
 • SS8 Steep Groove
 • SS9 Draivi Trail
 • SS10 Express Black: Eturinteen loivasti alkava pätkä, joka huipentuu loppujyrkkään ränniin.
SM3 Levi: erikoiskokeet lauantaina
SM3 Levi: erikoiskokeet lauantaina

Lopputulokset olivat ennustettavia sekä miehissä että naisissa ja voit lukea niistä EBA ry:n sivuilta. Sivuilta löytyy myös lopputulokset erikoiskoeaikoineen.

 • Miehet: 1. Färm Aki (41:15.98), 2. Nyman Santtu (+1:09.92), 3. Leivo Petteri (+1:15.01)
 • Naiset: 1. Vacker Suvi (49:58.29), 2. Soinila Hanna (+2:43.13), 3. Appelkvist Julie/+2:47.20)
 • Nuoret: 1. Westerholm Tuukka (46:14.72), 2. Wkström Jacob (+2:41.99), 3. Rainio Onni (+4:43.49)
 • Juniorit: 1. Maja Akseli (33:37.04), 2. Jokinen Sasu (+0:51.26), 3. Purtola Joonas (+3:30.16)

Kisa Fundurossa sujui alun säheltämisen jälkeen hyvin, kun ajon sai kulkemaan rennosti ja löydettyä tuntuma hyvään vauhtiin. Kiersimme erikoiskokeet SM-luokkien jälkeen ilman varsinaista aikataulua. Fundurossa on se hyvä puoli, että lähtöpaikka ei ole niin tarkka kuin SM-sarjassa ja lähdimmekin reiteille aina pojat ennen tyttöjä, sillä se on kaikkien kannalta mukavampaa voimatasojen eroista johtuen. Ajoimme Fundurossa kisan yhdessä porukassa rennosti nauttien.

Vauhtierot kuskien välillä vielä korostuivat Levillä, kun erikoiskokeet olivat 4 ja 5 minuutin välillä ja normaalisti pätkät ovat puolet siitä. Kisasta on Strava-jälki, joka kertoo, että mittariin kertyi 50 kilometriä, 3 tuntia ja 2447 nousumetriä, josta erikoiskokeita ajettiin 35 minuuttia. Vertailukohtana kerrottakoon, että SM2 Sappeella ajettiin 33 kilometriä, 3,5 tuntia ja 1 360 laskumetriä, josta erikoiskokeella meni aikaa reilut 26 minuuttia.

SM3 Levi: Funduron rentoa menoa
SM3 Levi: Funduron rentoa menoa
Funduron EK-lähtöajat
Funduron EK-lähtöajat

Reitti oli raaka renkaille
Reitti oli raaka renkaille
Alussa ajo ei kulkenut
Alussa ajo ei kulkenut
Maalissa kerrankin kärjessä
Maalissa kerrankin kärjessä

Ansaittu palkinto kisan jälkeen
Ansaittu palkinto kisan jälkeen

Erikoiskoeajat olivat muutamien sekunttien sisällä ja lopputuloksissa voitin Funduro-luokan 2:38 erolla toiseksi tulleeseen, mutta hänellä oli rengasongelmia. Myös avopuolisoni, Luukkosen Anne, ajoi hyvin ja nousi Funduron naisten sarjassa podiumille. Vaikka voitin sarjani selkeällä erolla, voin sanoa, että korkeimmalle podiumpaikalle sai ajaa ihan kunnon höökillä. Taso on toki vaihtelevaa, ja vaikka yritin jättää edellä lähteneeseen minuutin väliä, ajoin muun muassa Steep Groovella ja Draivi Traililla kaksi edellä lähtenettä kiinni. Huvittavaa on, että ensimmäisellä kierroksella menin tangon yli Nimettömällä loppumetsikössä, mutta olin silti 3 sekunttia nopeampi kuin toisella kierroksella.

 • 1. kierros: 3: 4:35.40 (2.); 4. 4:09.42 (2.); 5. 5:17.36 (1.); 6. 4:18.49 (1.);
 • 2. kierros: 3. 4:38.43 (1.); 5. 5:21.04 (1.); 6. 4:22.20 (2.); 9. 2:22.16 (2.);

Vaikka Funduro-luokassa ei ole varsinaisesti mitään saavutettavaa samalla tapaa kuin SM-sarjan luokissa, saa ajoon aina lisää yritystä, kun pyörään kiinnitetään numerolappu. Pakko ajaa täysillä! Levillä näytti kone kiertävän hyvin.

Funduro oli rentoa lipsuttelua :)Funduro oli rentoa lipsuttelua :)
Funduro oli rentoa lipsuttelua :)

Kisan jälkeen on podiumilla hyvä hymyillä, oli se Fundurossa tai ei. Ei varmaan tarvi tämän jälkeen palkintokorokkeella patsastella, ellei sitten muutaman vuoden päästä pappasarjassa. Palkinnoksi saimme pahvia.

SM3 Levi: Funduro-sarja
SM3 Levi: Funduro-sarja

Levi Midnight Enduro oli kokonaisuutena loistava tapahtuma ja jätti hyvät fiilikset. Erikoiskokeet olivat pitkiä, haastavia, vauhdikkaita ja mukavia. Merkkaus oli osittain aika kevyttä ja merkkausnauhojen ylityksiä näkyi paikoitellen, mutta muuta negatiivista sanottavaa ei kisasta ole. Näissä tunnelmissa oli hyvä lähteä matkaamaan kohti Årea, joka odottaisi noin 15 tunnin ajomatkan päässä. Siitä lisää myöhemmin.

Levi jätti hyvät fiilikset kisasta
Levi jätti hyvät fiilikset kisasta

Posted

in

, ,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *