Vuoden 2022 kertaus

Vuosittain on ollut perinne kerrata vuoden vaihtuessa edellisen vuoden kirjoitusten aiheita ja mitä muuta vuoden aikana on tapahtunut. Vuosi 2022 onkin blogikirjoitusten osalta helppo tapaus ja muutenkin vuosi oli leppoisaa arkea. Kirjoituksia kertyi harvakseltaan ja tässä niistä lyhyt kertaus.

Autoilu

Helmikuun lumimyräkän aikaan kävimme koeajamassa Volvo XC60 T8 Hybridin, kun auton vaihtaminen oli ajatuksissa. Hieno auto, mukavahko ajaa vaikka en tykännyt ilmajousituksen leijunnasta ja nelivedolla pääsi hyvin. Sähköllä pääsi noin 40 kilometriä ja tällöin mentiin vain takavetona, joka on liukkaalla kelillä aika jännä tunne etuvedon jälkeen. Nelivedolla mentäessä otetaan polttomoottori käyttööön ja kulutus hyppää, kuten myös tyhjällä akulla ajettaessa. Tässä 2019 vuosimallissa oli vielä käytössä perinteisempi ja ”käytettävämpi” informaatiojärjestelmä eikä uudempien Android Autoa.

Volvo XC60 T8

Auto jäi lopulta talvella vaihtamatta, mutta syksyllä pihaan löytyi Transporterin tilalle Volvo XC60 D4 AWD vuosimallia 2014. Dieseliä, nelivetoa ja automaattivaihteita.

Volvo XC60 D4 AWD, 2014

Hiihto

Viime talvi oli oikea runsasluminen talvi pakkasten kera ja pääsimme nauttimaan jääladuista ja Haikkaanlahden pitkistä reiteistä. Haikkaanlahdella olemme hiihtäneet jo useana vuonna, mutta Olkkolan lenkki kiertäen takaisin Haikkaanlahdelle on jäänyt tekemättä. Matkaa reitillä kertyi 8,3 kilometriä ja aikaa luistelusuksilla meni noin 53 minuuttia. Eli leppoisaa hiihtelyä.

Haikkaanlahden Olkkolan peltoladut

Keväällä pääsimme myös hyvin liukulumikenkäilemään. Päihänniemi oli yksi hyvä kohde päiväretkelle liukulumikenkien ja koiran kanssa. OAC XCD GT 160 -sukset EA 2.0 -siteillä toimivat hyvin, samoin kuin lyhyemmät ja leveämmät OAC KAR 149:t.

Liukulumikengillä Päihänniemessä
Kuka hallitsee hiihdon valtaistuinta lentokentällä?

Pyöräjutut

Pyöräily on aina tärkeässä osassa kesän harrastuksia ja tänä vuonna se aloitettiinkin jo keväällä käynnistämällä Endurojunnut-valmennustoimintaa Lappeenrannassa. Lumiset polut ja pitkittynyt talvi teki hommasta hieman haastavaa, mutta saatiin hyvä alku kauteen.

Kesän tullen pyörävalikoima kasvoi sekä sähkömaastopyörällä että sähkögravelilla, joten oli aika tutkia uusia reittejä ja koekäyttää Garmin Edge 1040 Solaria. Hieno laite, auringosta sai ladattua lisävirtaa ja parempia karttoja etenkin maastopyöräilyyn Hyllystä. Muutaman päivän testin perusteella jatkoin kuitenkin Garmin Fenix 6X Pro:lla, johon myös saa kartat, vaikkakin onhan se näyttö aika paljon pienempi kuin oikeassa pyöräilytietokoneessa.

Garmin Edge 1040

Pyöräilyn osalta oli alkujaan tarkoitus ajaa ainakin Funduro Cupin osakilpailuja, mutta sairastumiset tulivat tielle. Kotipoluilla tuli ajettua sitäkin enemmän, etenkin kun Kenevo SL:n sähköavustus tarjosi mahdollisuuksia erilaisiin reittivalintoihin. Myös Creo SL toi gravel-lenkkeihin mukavaa rentoutta.

Sähköavustein maisemalenkillä

Jos muuten alamäkipyöräilyn historia Suomessa kiinnostaa, kannattaa katsoa Joonas Vinnarin erinomainen SUOMI DH: Tarina ystävistä ja painovoimasta -dokumenttielokuva.

Kesäloma

Kesälomalla kävimme Puss Campilla ja se olikin yksi niistä harvoista kerroista Bike Parkissa, vaikka Mielakassa toki muutamaan kertaan kävimme kevään Funduro-leirillä ohjaajana toimimisen lisäksi. Ehkä kesän kohokohta oli yön yli reissu Saimaalle partiolaisten Sissi-hinaajalla ja kerrankin näimme revontulia.

Yön yli Saimaalla

Työprojektit

Työprojektien osalta rakentelin osana isompaa tiimiä Nightingale Healthin Livit-sovellusta ja käsittelin sen toimintaa kirjoituksessa. Ideana Nightingalella on tarjoata kuluttajille terveystietoutta verinäytteisiin perustujen ja tehdä se sormenpään veripisaroiden kautta. Ihan jännä konsepti, paljon tietoutta terveyteen parempaan elintapojen kautta ja niihin kannustaen.

Livit by Nightingale Health

Osaamisen kehittämisen osalta tuli kerrytettyä kokemusta etenkin React Nativesta ja Detoxista. Ehdin myös viimein suorittamaan Full Stack Openin ensimmäiset 5 osaa ja saada kurssitodistuksen :)

Pelaaminen

Vuoden aikana tuli ehkä pelattua jonkin verran. PlayStation 4:ssa pyöri ainakin Assassin Creed: Odyssey, Red Dead Redemption 2, God of War, Horizon Forbidden West. Lisäksi syksyllä ostin Xbox Series X:n, jossa Game Passin kautta tuli pelattua Prey, Far Cry 5 ja Return to Monkey Island. Tietokoneella jatkoin Monkey Islandien pelaamista sarjan ensimmäisestä osasta alkaen, kun pelisarja on jäänyt aikaisemmin kokematta.

2023

Vuosi 2023 tulee olemaan erilainen kuin aikaisemmat vuodet, sillä huhtikuussa koittaa aika vanhenpainvapaille sekä pidemmille lomille myös kesällä. Jännää. Saa nähdä miten jää aikaa harrastuksille ja pyöräilylle, olisiko kerrankin aikaa kiertää muutamat MTB-Enduron osakilpailut?

Kannattaa laittaa blogi (RSS-syöte), Twitter ja Instagram seurantaan. Jos teknisemmät aiheet ovat sydäntä lähellä niin myös englanninkielinen ”Rule of Tech” -blogini (RSS-syöte) voi kiinnostaa. Ja seuratkaa tietenkin Marttaa Instagramissa.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *