Ennaltaehkäisevää terveystietoutta veripisaroista

Veri on elämän eliksiiri ja siitä voidaan analysoida erilaisia terveyteen liittyviä merkkejä kuten hemoglobiinia, vastustuskykyä, rautavarastoja, diabetesta, suoloja, kilpirauhasen toimintaa ja moni muita arvoja. Markkinoilla onkin useita yrityksiä, jotka tarjoavat kuluttajille terveystietoutta verinäytteisiin perustujen. Perinteisesti asia on vaatinut laboratoriossa käynnin, mutta keväällä Nightingale Health julkaisi Livit-terveyspalvelun, jossa veripisarat otetaan sormenpäästä ja laitetaan paketissa postiin.

Nightingale Healthin kotitesti ja Livit-sovellus

Nightingale Health julkaisi keväällä Livit-terveyspalvelun, joka tarjoaa omanlaisensa lähestymisen ”ennaltaehkäisevän terveyden mittareihin, jotka eivät kuvaa ainoastaan terveytesi nykytilaa, vaan ennakoivat myös tulevaa terveyttäsi”. Käytännössä Livit by Nightingale Health -sovelluksen kautta tilataan kotitesti, jolla otetaan muutama veripisara sormenpäästä ja laitetaan näyteputkilo postin kautta analysoitavaksi.

Mitä tietoa sormenpään muutamista veripisaroista sitten saadaan? Palvelun kuvaus kertoo, että ”terveet vuodet -arvio kertoo, minkä ikäiseksi todennäköisesti elät ennen sairastumista johonkin yleisimmistä elämänlaatua merkittävästi heikentävistä kansantaudeista. Antamistamme tuloksista näet myös, millainen kehosi ja mielesi terveydentila on nyt.” Käytännössä Livit-sovellus näyttää verinäytteestä analysoitujen merkkiaineiden tulokset muunnettuna kansantajuisiksi luvuiksi ja niiden oheen selitykset merkityksestä ja ohjeet arvojen parantamiseksi.

Mihin merkkiaineiden analysointi muutamista veripisaroista perustuu? ”Verianalyysiteknologiaprosessi alkaa verinäytteiden NMR-mittauksella, jossa käytetään laboratorioautomaatiota. NMR-mittaus muodostaa spektridataa, joka muunnetaan edelleen biomarkkereiden pitoisuuksiksi.” (listautumisesite) Eli NMR-spektroskopiassa magneettikenttä aiheuttaa molekyylien mitattavan värähtelyn, jonka avulla pienestäkin verimäärästä voidaan tunnistaa jopa yli 230 veren merkkiainetta. Tämä kuulostaa hieman Theranoksen vallankumoukselliselta verikoemenetelmältä, joka osoittautui lopulta vain puheiksi, mutta Nightingale Healthin tapauksessa taustalla on oikeaa tutkimusta, tiedettä ja toiminnassa olevat laboratoriot.

Nightingale Kit

Nightingalen lähestyminen Livit-terveyspalvelun kautta verinäytteestä analysoitavien terveystietojen kansantajuistamiseen on täysin erilainen, kuin esimerkiksi laskimoverinäytteeseen ja laboratoriossa käynteihin perustuvien Puhdin (Mehiläisen toimipisteet) tai Louna Labin (SYNLAB). Siinä missä jälkimmäiset antavat lukuarvoja mitatuista arvoista, tarjoaa Livit karkeasti sanottuna yksinkertaistettuja ja selkeämmin kuvaavia tietoja terveydentilasta. Mielenkiintoista on, että myös Nightingalella oli laskimovereen perustuva My Nightingale -sovellus, mutta startup-henkisesti tuote pivotoitiin eri suuntaan.

Testasin Livit-sovellusta ja verinäytteen ottaan tarvittavaa Nightingale Kittiä aikaisemmin keväällä ohessa palvelun kehittämistä (tuote saatu) ja kyllähän sitä muutamasta veripisarasta kaikenlaista sai näköjään analysoitua. Postissa saapuva näytteenottovälineistö on pienen Applen näppäimistön kokoinen paketti, jonka sisältä löytyy ohjeet ja tarvittavat välineet.

Veripisarasäiliö, pistimet, laastari ja puhdistus

Mikä on Livit-sovelluksen idea? Nightingale kertoo seuraavasti sivuillaan:

Elintapojen merkitys terveiden vuosien määrässä on kuitenkin merkittävä. Terveellisten ja epäterveellisten elintapojen ääripäissä ihmiset elävät keskimääräistä jopa 20 vuotta enemmän tai vähemmän, mikä voi tarkoittaa 40 vuoden eroa terveissä vuosissa.

Nightingale Health

Eli idea on kannustaa ihmisiä terveellisiin elämäntapoihin ja sen tueksi tarjota nykytilan lisäksi säännöllistä arvojen kehittymisen mittaamista ja etenkin suosituksia ja vinkkejä terveiden vuosien lisäämiseksi. Ja tarkoituksena tässä ohessa on myydä lisää verianalyyseja, koska ”terveet vuodet -arvion avulla pystyt konkreettisesti seuraamaan miten tekemäsi muutokset vaikuttavat terveiden vuosiesi määrään.” Oikeassahan tässä ollaan tavallaan, sillä ilman mittaamista on vaikea todeta asioiden kehittymistä. Toisaalta terveisiin elämäntapoihin panostamalla voi sanoa olevan joka tapauksessa positiivisia vaikutuksia terveisiin vuosiin.

Aloitetaan siis nykytilasta. Verinäytteen toimittamisen jälkeen muistaakseni viikon kuluessa tulokset tulivat näkyviin sovellukseen. Verestä on analysoitu erilaisia lukemia, mutta hieman erilaisella tavalla kuin mitä perinteisessä verikokeessa saa tulokseksi. Sovelluksen etusivulla näkyy analysoitu ”Tervettä vuotta” -arvio ja muut arvot löytyvät ”Terveysalueet” -alakohtien alta.

Terveysalueiden alta löytyy esimerkiksi sydän eli sydäntautiresistenssi ja siihen vaikuttavat tekijät ovat arvioitu sanallisesti osa-aluettain. Jokaisesta terveysalueesta kuten kolesterolitasapainosta löytyy tarkempi selostus mitä asia tarkoittaa. Osiota alaspäin skrollatessa löytyy vielä suosituksia ja vinkkejä, miten sydäntautiresistenssia voi parantaa.

Terveisiin elintapoihin ohjaamiseen Livit-sovellus tarjoaa vinkkejä ja ohjeita ”Kehitä”-osiossa, joka on yksi tärkeä osa sovelluksen tarjontaa ”terveet vuodet” -arvion lisäksi. Kehitä-osiosta löytyy suosituksia ja vinkkejä eri terveysalueiden lukujen parantamiseksi. Tietoiskut sisältävät pidemmän artikkelin esimerkiksi liikunnan vaikutuksesta vastustuskykyyn ja vinkit ovat lyhyempiä tekstejä esimerkiksi ruuan ravintoarvoista. Sekä tietoiskut että vinkit pohjaavat tutkittuun tietoon ja artikkelien lopussa löytyy linkit tietolähteeseen.

Kenelle?

Kenelle Livit-sovellus on sitten tarkoitettu? Terveydestä kiinnostuneille, elämäntapojaan parantamista haluaville, biohakkereille, veriarvoistaan kiinnostuneille? Livit-sovelluksessa on paljon tietoutta terveydestä ja siihen vaikuttavista asioista, mutta tämän kaiken hyödyntäminen jää käyttäjän vastuulle. Itse olisin toivonut sovelluksen näyttäneen veriarvot kovina lukuina arvioiden asemesta, mutta vaikka sormenpäästä ilmeisesti saadaan verianalyysilla mitattua tieteellisesti todistettuna arvot, halutaan se tieto tuoda käyttäjille selkeämmin ja yksinkertaistetusti.

Jos haluaa seurata terveiden elämäntapoihin panostamisen edistymistä ja kaipaa siihen tukea sovelluksen tarjoamin vinkein, tarjoaa Livit-sovellus siihen varmasti hyvän alustan.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *