Pirun pieni Linux

Nykyisillä konetehoilla ohjelmien ja jopa käyttöjärjestelmien emulointi onnistuu kohtalaisen hyvin. USB-muistitikkua käsissä pyöritellessäni ja LiveCD-listaa katellessa tuli mieleen koittaa miten USB-muistitikulle asentuvat Linuxit toimivat. Testialustana sai toimia normaali 256MB USB-muisti merkkiä ”Micro Memory”.

Olin jo kertaalleen koittanut SLAXia, Knoppixia, Ubuntua ja Gentoota LiveCD:llä, mutta USB-muistille ei koskaan säätöinto ollut riittänyt. Ihan toimivia kokonaisuuksia ja käteviähän nuo LiveCD:t ovat. LiveCD-listalla eteen tuli Damn Small Linux aka DSL, jota voi käyttää (varmasti monia muitakin) esim. Windows XP:stä käsin QEMU:lla.

DSL on erittäin pieni (50MB) työpöytä orientoitunut Linux distribuutio ja riittävän pieni ja viisas tehdäkseen seuraavat asiat:

  • Boot from a business card CD as a live linux distribution (LiveCD)
  • Boot from a USB pen drive
  • Boot from within a host operating system (that’s right, it can run *inside* Windows)
  • Run very nicely from an IDE Compact Flash drive via a method we call ”frugal install”
  • Transform into a Debian OS with a traditional hard drive install
  • Run light enough to power a 486DX with 16MB of Ram
  • Run fully in RAM with as little as 128MB (you will be amazed at how fast your computer can be!)
  • Modularly grow — DSL is highly extendable without the need to customize

Päätin laiskana ajaa DSL:ää suoraan Windows XP:n alla (AMD Xp 1700+, 512MB, Geforce 5200), koska en jaksanu bootata konetta. Ja hyvinhän kone jaksoi DSL:ää pyörittää, joskin mm. firefoxin käyttäminen ei ollut kovin sulavaa. DSL on erittäin kätevä, jos haluaa siirtää oman ”työpöytänsä” kaikkialle, jossa yleisötietokoneita on. Yleisökonetta ei tarvitse bootata (kuten LiveCD:llä), joskin mukavaan käyttöön vaaditaan rutkasti tehoa.

boot inside desktop


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *