Pirun pieni Linux

Nykyisillä konetehoilla ohjelmien ja jopa käyttöjärjestelmien emulointi onnistuu kohtalaisen hyvin. USB-muistitikkua käsissä pyöritellessäni ja LiveCD-listaa katellessa tuli mieleen koittaa miten USB-muistitikulle asentuvat Linuxit toimivat. Testialustana sai toimia normaali 256MB USB-muisti merkkiä ”Micro Memory”.

Olin jo kertaalleen koittanut SLAXia, Knoppixia, Ubuntua ja Gentoota LiveCD:llä, mutta USB-muistille ei koskaan säätöinto ollut riittänyt. Ihan toimivia kokonaisuuksia ja käteviähän nuo LiveCD:t ovat. LiveCD-listalla eteen tuli Damn Small Linux aka DSL, jota voi käyttää (varmasti monia muitakin) esim. Windows XP:stä käsin QEMU:lla.

DSL on erittäin pieni (50MB) työpöytä orientoitunut Linux distribuutio ja riittävän pieni ja viisas tehdäkseen seuraavat asiat:

  • Boot from a business card CD as a live linux distribution (LiveCD)
  • Boot from a USB pen drive
  • Boot from within a host operating system (that’s right, it can run *inside* Windows)
  • Run very nicely from an IDE Compact Flash drive via a method we call ”frugal install”
  • Transform into a Debian OS with a traditional hard drive install
  • Run light enough to power a 486DX with 16MB of Ram
  • Run fully in RAM with as little as 128MB (you will be amazed at how fast your computer can be!)
  • Modularly grow — DSL is highly extendable without the need to customize

Päätin laiskana ajaa DSL:ää suoraan Windows XP:n alla (AMD Xp 1700+, 512MB, Geforce 5200), koska en jaksanu bootata konetta. Ja hyvinhän kone jaksoi DSL:ää pyörittää, joskin mm. firefoxin käyttäminen ei ollut kovin sulavaa. DSL on erittäin kätevä, jos haluaa siirtää oman ”työpöytänsä” kaikkialle, jossa yleisötietokoneita on. Yleisökonetta ei tarvitse bootata (kuten LiveCD:llä), joskin mukavaan käyttöön vaaditaan rutkasti tehoa.

boot inside desktop

Artikkeli on julkaistu perjantaina 22. heinäkuuta 2005 kello 22.17. This entry was posted in linux and tagged by Marko. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *