Linux distribuution valinta

Linux jakelupaketteja on tarjolla enemmän kuin runsaasti, joten aloittelevan linux-ihmisen voi olla hankalaa valita mieluinen versio. Informit.com on kirjoittanut artikkelin Linux distribuution valinnasta: Linux vs. Linux: Which Distro Should You Dump Windows For?. Artikkeli ei käsittele lähdekoodipohjaisia jakeluita, kuten Slackware ja Gentoo, vaan keskittyy ”helpommin” lähestyttäviin jakeluihin: Debian, Ubuntu, SuSe, Fedora Core, Mandrive, Linspire, Xandros.

Valintaa helpottamaan on olemassa myös Linux Distribution Chooser, joka kattaa Fedora Core, Mandriva, SuSE, Debian, MEPIS, Ubuntu, Kubuntu, Linspire, Xandros, Desktop/LX, PCLinuxOS, Yellowdog Linux, Gentoo ja Slackware distribuutiot. Linux Distribution Chooser on hieman yksinkertaisempi ja kysymys-klikkaus -toimintaan perustuva. Tuloksetkin ovat selkeämmin jaoiteltuina kysyttyjen tarpeiden mukaan.

Omat valintani Debian palvelimeen ja Gentoo työpöydälle, ovat palvelleet hyvin tarkoituksiaan. Vaihtoehtoja ja tarpeita on monia, joten yksiselitteistä ”paras distribuutio käyttöön x” ei voi antaa. Loppupeleissä testeistä, arvioista ja suosituksista huolimatta, on valinta tehtävä käyttökokemuksien perusteella.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *