Pakettienhallinta Debianissa

Eri Linux jakelupaketeissa on ohjelmistojen jakelu ja päivitys toteutettu hieman erilailla. Nykyään lähes jokaisessa distribuutiossa on jonkinlainen hallittu pakettimanageri, joka hallitsee ohjelmien riippuvuudet, helpon asennuksen ja päivittelyn. FreeBSD:ssä on Ports, Gentoossa Portage, Susessa Yast, Fedora Coressa Yum ja Debianissa Apt.

Debianin Apt on toimiva kokonaisuus, ainakin omasta mielestäni. Ehkä sen toimivuus voisi olla hieman samanlaisempaa kuin Gentoon Portagen, mutta ulkonäölliset asiat ovat sivuseikkoja. Aptin käyttäminen onnistuu ”apt-get” ohjelmalla. Perustoiminnot onnistuvat komennoilla ”apt-get install foopacket” ja ”apt-get remove foopacket”.

Koska poistamalla paketin, ei riippuvuuksina asennettuja paketteja poisteta, voidaan poistetun ohjelman riippuvuuksia tarkastella komennolla ”dpkg -p foopacket” ja sitten poistaa apt-getillä. Lisäksi konfiguraatiotiedostot pitää mahdollisesti poistaa käyttämällä komentoa ”dpkg -P” eli ”–purge” lippua.

Lähdekoodeista asentamiseen komento ”apt-get source foopacket” hakee ohjelman lähdekoodit ja kääntäminen onnistuu menemällä lähdehakemistoon ja komentamalla ”./debian/rules”. Paketin riippuvuudet on helppo asentaa ”apt-get build-dep foopacket” -komennolla.

Systeemin asennetut paketit näkee komennolla ”dpkg -l” ja tiettyä pakettia voi etsiä komentamalla ”dpkg -l \*foopacket\*” joka listaa paketit joissa on sana ”foopacket”. Listaus näyttää kaikki järjestelmän paketit, ei vain asennettuja, joten kätevä myös pakettien etsimiseen. Listauksesta näkee myös paketin tilan; asennettu, asennettu ja poistettu vai poistettu mutta ei purgetettu. Paketteja voi etsiä myös ”apt-cache search foopacket” komennolla.

Paketin informaation näkee komennolla ”dpkg -p foopacket” ja ”dpkg -L foopacket” näyttää paketin asennetut tiedostot. ”dpkg -S foo.sh” voi etsiä tiedostoa ja mihin pakettiin kyseinen tiedosto kuuluu.

Lisää ohjelman käytöstä voi lukea vaikkapa Apt manuaalista.

Paketeista voi etsiä tietoa myös Debianin pakettisivulta. Web-käyttöliittymä on hieman ystävällisempi kuin konsolipohjainen liittymä.


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *