Gentoo, soikko, voikko ja OpenOfficen suomenkielinen oikoluku

Näin opiskelusyksyn lähestyessä piti lämmittelyksi kirjoittaa lyhyet puolen sivun raportit viime viikon Kesäkoulun esityksistä. OpenOffice.org Writer auki, raportit kasaan, mutta missäs se oikoluku olikaan? Soikko, tuo oikolukija OpenOffice.orgiin, oli päättänyt hävitä ja kellon lähestyessä uhkaavasti puoltayötä, piti raportit lähettää ilman tarkempaa oikolukua. Ei sinällään, etteikö kiire olisi tullut, tai kirjoittamista olisi voinut aloittaa vaikkapa eilen.

Oli siis aika tutustua Soikon uudelleenasentamiseen. Ensimmäinen yritys portagesta tuotti pyöreän nollan, joten seuraavaksi hakusanat Googleen, joskin olisin ollut nopeammin perillä menemällä suoraan Gentoon Bugzillaan ja Soikon ebuildiin, johon myös päädyin kiertämällä Linux.fi:n Soikko-ohjeen kautta. Soikon ebuildista päädyin uuteen viritelmään avoimesta suomenkielisestä oikoluvusta eli Voikkoon ja sen ebuildiin. Voikon lisäksi tarvittiin vielä parit ebuildit Bugzillasta, suomi-malaga ”Finnish language morphology” ja malaga ”natural language morphology” ja ~x86 keywordit portage.keywordsiin. Onneksi tajusin vasta kaikki ebuildit portage-overlayhin naputeltuani, että vaadittavat tiedostot ja puurakenteen olisi voinut ladata Voikko-oikolukuohjemiston -kotisivulta lataamalla asennusohjeissa olevan Gentoon hunspell-fi -portage overlayn. Aivan sama, lopputulos oli kuitenkin, että ebuildit olivat asetettuina ja kaikki valmiina asennukseen.

Tässä vaiheessa toiveet olivat vielä korkealla, mutta se ei kauaa kestänyt. Asennus loppui heti ensimmäiseen pakettiin, kun malagan ebuild ei halunnut patchata Makefileä. Kiva, kiitos ja näkemiin. Ei ongelma logien perusteella suuri ollut, mutta riittävä. Hieman tälläistä sitä voi epävakailta (unstable) ja kehityksen alla olevilta ohjelmistoilta olettaakin. Gentoon ebuilditkin olivat vasta noin kuukauden vanhoja, joten testauskin varmaan aika vähäistä. Myös ~x86 keyword lupaa aina hyvää, kun alustana on ~amd64.

Loppujen lopuksi latasin Soikon ja oikoluku oli OpenOffice.orgissa toiminnassa vajaassa minuutissa. Olisihan se ollut ihan liian helppo ratkaisu asentaa suosiolla ekana Soikko ja jättää Bugzillassa olevat ohjelmat rauhaan.

Päivitys, 16.12.2007:
Vuosi myöhemmin suomenkielinen Voikko-oikoluku, Linux ja OpenOffice.org tulevat ihan hyvin keskenään toimeen. Ainakin 32-bittisessä ympäristössä.


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *