Suomenkielinen Voikko-oikoluku, Linux ja OpenOffice.org

Testailin vuosi sitten Linuxissa Voikko-oikolukua, joka tarjoaa avoimen lähdekoodin oikolukua ja tulee korvaamaan suljetumman Soikko-oikoluvun. Kyseiset testit eivät sujuneet kovin lupaavasti, mutta vuoden aikana on tapahtunut kehitystä. Voikko on käännettävissä lähdekoodista Windowsille, Linuxille ja Mac OS X:lle, mutta edelleen parhain tuki löytyy Linuxille. Windowsille on saatavilla valmis asennuspaketti OpenOffice.orgia varten.

Linuxissa Voikon käyttö onnistuu helposti Debianissa, Ubuntussa ja Mandrivassa, joissa oikoluku tulee jakelun mukana ja OpenSUSEen löytyy valmiit asennuspaketit. Gentoolle ja Fedoralle on vastaavasti saatavilla kokeelliset asennuspaketit. Gentoo-käyttäjän näkökulmasta vaikuttaa siis hyvältä.

Gentoohon tarvittavat kokeelliset ebuildit löytyvät Gentoon Finnish -projektin ohjelmistohakemistosta (overlay). Uuden ohjelmistohakemiston asettaminen Gentoon Portageen onnistuu käyttämällä Layman-ohjelmaa, joka automatisoi muun muassa ebuildien hakemisen ja hallintaan tarvittavat asiat. Gentoon globaalista overlay-listasta löytymättömän overlayn tiedot lisätään tekemällä tiedot sisältävä xml-tiedosto ja lisäämällä tiedot sen sijainnista Laymanin asetustiedostoon. Tämän jälkeen voidaankin lisätä finnish-overlay Laymanin hallintaan (layman -a finnish), joka samalla hakee siihen liittyvät ebuildit.

Tarvittavan ohjelmistohakemiston lisäämisen ja pakettien hakemisen ohessa lisäsin Gentoon USE-asetuksiin ”tmispell”, jolla saadaan ispell käyttämään tmispell-liityntää. Tämän jälkeen kaikki olikin valmiina voikko, openoffice-voikko ja tmispell -ohjelmien kääntämiselle, joka sujuikin onnistuneesti. Vuoden takaiseen testailuun verrattuna lopputulos oli selkeästi parempi, tosin tällä kertaa käytössäni oleva Linux oli muuttunut 64-bittisestä 32-bittiseksi. Myös 64-bittisessä ympäristössä paketeista kääntyivät openoffice-voikko:a lukuunottamatta kaikki tarvittavat. OpenOffice.orgilla on hieman ongelmia laajennusten asennuksen suhteen.

Nyt Voikko-oikoluku on käytössä oikolukua tukevissa ohjelmissa kuten OpenOffice.orgissa ja suomenkielisen oikoluku -laajennuksen asentamisen jälkeen myös Firefoxissa ja Thunderbirdissä, joissa on nyt mahdollista käyttää Soikkoa tai Voikkoa. Verrattuna pelkän Soikon asentamiseen OpenOffice.orgille, on ainakin Gentoossa Voikon kääntäminen ja asentaminen hieman työläämpää, mutta vain lopputulos ratkaisee. Lisäksi Voikkoa käyttämällä oikoluku saadaan samalla moneen muuhunkin Ispell-oikolukua tukevaan KDE-ohjelmaan.


Posted

in

,

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Suomenkielinen Voikko-oikoluku, Linux ja OpenOffice.org”

  1. Marko avatar

    Hmmm, käytännöllisesti katsoen ei, periaatteessa kyllä.

    Voikon-sivuilla FAQ-osiossa kerrotaan, että Soikkoon liittyy oleellinen rajoitus: sitä ei voi muokata. Sanastoa ei voi päivittää, eikä sitä ole kukaan päivittänytkään muutamaan vuoteen. Lisäksi vapaiden ohjelmistojen kehittäjille Soikon lisenssi aiheuttaa ongelmia, jotka vähintäänkin vaikeuttavat sen käyttöä, usein jopa estävät sen.

    Käyttäjän näkökulmasta oikoluku sujuu ihan yhtä hyvin oli käytössä sitten Soikko tai Voikko.

  2. Jasmo avatar

    Siis onko tässä Voikossa jotain muuta eroa Soikkoon, kuin että se on OSS-kikkare?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *