Testattua: KDE 4.0 Beta 1, 2, 3

Linuxille on saatavissa useita työpöytäympäristöjä ja olenkin vuosien aikana siirtynyt KDE:stä Gnomeen, Xfce:hen ja Gnomen kautta takaisin KDE:hen. Jotenkin KDE on kokonaisuutena vaikuttanut toimivimmalta ja yhtenäiseltä. Syksyn aikana KDE:n seuraavasta versiosta on tihkunut tietoa ja ruudunkaappauksia ja loppuvuodesta ilmestyvä KDE 4.0 näyttääkin upealta. Viime viikolla julkaistiin KDE 4.0 Beta 3 ja uusimman Betan myötä KDE 4.0:n uusien ominaisuuksien kehitys on jäädytetty ja painopiste on KDE:n koodipohjan kiillottamisessa ja kirjastojen viimeistelyssä.

Testausta varten KDE 4 on mahdollista asentaa KDE 3:n rinnalle ja asennus on myös kohtalaisen helppoa käyttämällä esimerkiksi Gentoon KDE-overlayta. Lisäksi KDE:n Techbasesta löytyy ohjeet KDE 4:n asentamiseksi myös FreeBSD:hen, Microsoft Windowsiin ja Mac OS X:ään, jos kokeiluhalua vaan löytyy riittävästi. Tämän kirjoituksen alkuperäisenä tarkoituksena oli käytännössä testata KDE 4.0:n Beta-versiota, mutta suunnitelmat muuttuivat, koska KDE 4.0 Betalla varustettu SuSe:n LiveCD ei ollut oikein suostuvainen yhteistyöhön Qemun eikä VMware Serverin kanssa. SuSe:n lisäksi KDE 4:n Betaa voi kokeilla myös Kubuntussa.

Uudesta KDE:sta ja uusista ominaisuuksista saa helpoiten käsityksen lukemalla Arstechnican KDE 4.0 Beta 1 esittelyn, KDE 4 Beta 2 -testin ja Posh Linux -sivuston lyhyen katsauksen. Lisäksi ruudunkaappauksia löytyy muun muassa Vizzzion.org-sivustolta ja KDE Pinheiro -blogista. Ruudunkaappausten ja testien perusteella uusi KDE vaikuttaa lupaavalta.

Uusina ominaisuuksina KDE 4.0 tuo mukanaan muun muassa Dolphin-tiedostomanagerin, Kickoff -KDE-valikon, Phonon-multimediakehyksen, vektoripohjaiset Oxygen-ikonit ja muita graafisia uudistuksia. Kenties mielenkiintoisin uutuus on Plasma, joka korvaa KDE:n aikaisemman työpöydän ja sen toiminnallisuudet kuten paneelin, run-dialogin ja task managerin. Lisäksi Plasma tuo mukanaan muun muassa plasmoidit, jotka ovat hieman kuten widgetit Vistassa ja OS X:ssä. Graafisella osastolla KWin-ikkunamanageri saa tuen compositelle, joten Compizin tarjoaman silmäkarkin käyttäminen helpottuu eikä erillistä Compiz Fusion -ikkunamanageria tarvita.

Käyttäjille suoraan näkyvien ominaisuuksien lisäksi KDE 4.0 uudistaa paljon käyttäjälle näkymätöntä puolta. Yksi näistä taustalla olevista uudistuksista on Trolltechin Qt 4.3:n käyttäminen. Qt 4.3 -kirjaston tuomien uusien ominaisuuksien lisäksi KDE 4:n kirjastot ja ohjelmistot eivät ole enää sidottu tietylle alustalle, koska Qt on saatavilla X:lle, OS X:lle ja Windowsille. Ohjelmat, jotka eivät ole sidottu X:ään kuten esimerkiksi AmaroK, voidaan nyt kääntää muillekin alustoille. KDE 4 voidaan esimerkiksi asentaa OS X:n alle.

KDE 4.0 pitäisi olla aikataulun mukaan julkaisukunnossa joulukuun 11. päivä. Kirjoitusten perusteella uusien ratkaisujen ja kirjastojen todelliset hyödyt ja viimeistelty lopputulos nähtäneen vasta 4.1/4.2 -versioissa.

Ensin Linux-käyttäjän työpöytää koristamaan saatiin Compiz ja kohta uusittu KDE, joten hyvältä näyttää.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *