Pelaamista Linuxilla: Wine ja Direct X 9.0c tuo vauhtia peleihin

Linux ei varsinaisesti ole ideaalinen valinta käyttöjärjestelmäksi, jos tarkoituksena on pelata uusimpia pelejä. Toki Linuxille käännettyjä pelejä on jonkin verran, mutta tarjonta ei ole kovinkaan positiivista. Linuxin pelitarjontaan tuokin oman lisänsä Windows-pelit, joita voi yrittää pelata Winen avulla, mutta tällöin joudutaan tinkimään suorituskyvystä.

Windows-pelien heikkoon suorituskykyyn tuo apua Direct X:n asentaminen, joka onnistuu Wine Reviews -blogin ohjeilla. Direct X:n asentamisen lisäksi Wine Review -blogissa on esiteltynä lukuisia ohjelmia ja pelejä Winellä ajettuna. Sivustolta löytyy lisäksi testi 3DMark 05 -suorituskyvystä Winellä ja noin 5000 pistettä vastannee vuoden-parin vuoden takaisten keskivertokokoonpanoiden pisteitä (hihavakio). Vertailun vuoksi olisikin kiva tietää millaisella kokoonpanolla kyseiset pisteet Linuxissa saavutettiin.

Piti tietenkin itsekin testailla, miten Direct X:n asentaminen onnistuu ja onnistuihan se. Koska mikään ei ole ikinä yksinkertaista, ei asennus ihan suoraan ohjetta seuraamalla onnistunut, vaan lisäksi piti hieman lueskella juttuun jätettyjä kommentteja ja Wine Foorumia. Avainsana oli Windows-version asettaminen Windows 2000:ksi. Lisäksi testasin nopeasti uusinta Need for Speed Pro Streetin demoa Wine Reviewin ohjeilla ja hyvinhän sekin toimi, tosin prosessorikuorma hyppäsi maksimiin ja ei se ruudunpäivityskään ihan sulavaa ollut. Demo lisäksi tuntui kaatuvan kovin herkästi. 3DMark 05 -pisteiden testaaminen jäi tarvittavan patchin lisäämiseen Winen lähdekoodeihin ja uudelleen kääntöön, jota en jaksanut alkaa suorittamaan.

Maksullisten ohjelmien puolelta löytyy Wineen pohjautuva Cedega, joka on ainakin aikaisemmin tarjonnut helpomman ja toimivamman tavan Windows-pelien pelaamiseen. Käytti sitten pelkkää Wineä tai Cedegaa, on varmaa, että sulavaan käyttöön alla olevalta koneelta vaaditaan tehoa ja paljon.

(via Muropaketti)


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *