Radiokanavien soittolistat ovat kuin karuselli

Kuuntelen suhteellisen vähän radiota, noin vajaat parisen tuntia päivittäin, mutta siinäkin ajassa ehtii huomaamaan, että soittolistat ne rullaavat. Ymmärrän, että uusia bändejä ja levyjä pitää markkinoida soitattamalla niitä hieman enemmän kuin vanhempia kappaleita, mutta rajansa kaikella. Hieman ikävänä tapana kun on, että ensin julkaistaan single, jota sitten renkutetaan parisen kuukautta tauotta, jonka jälkeen kappale onkin niin sanotusti kulunut puhki. Etenkin eräillä radioasemilla tämä on erittäinkin yleistä ja yhtyeiltä soitetaan vain muutamia tai pahimmillaan vain yhtä ja samaa kappaletta uudestaan ja uudestaan.

Valitettavasti sisällöllisesti lupaava ja vuoden verran radioaalloilla kuulunut Radio Rock ei soittolistojen käytön osalta eroa kovin merkittävästi muista kaupallisista radiokanavista. Musiikkivalikoima on sentään selkeästi parempaa kuin esimerkiksi YleX:llä saati sitten Radio Novalla. Lisäksi Heikelän ja Linnanahteen aamushow on mukavaa kuunneltavaa, vaikkakin vain sen parinkymmenen minuutin ajan, joka työmatkaan menee ja vetää melkein vertoja Radiomafian Peltsille ja Juusolle.

Aivan ”musta tuntuu”-periaatteella ei tarvitse arvioida soittolistojen laajuutta. Useat radiokanavat tarjoavat sivuillaan tietoa radiossa kuuluvasta kappaleesta ja tähän informaatioon onkin erikoistunut Soitto.info-sivusto, joka tarjoaa kätevän tilaston eri kanavilla soitetuista kappaleista.

Esimerkiksi Radio Rockilla viikon aikana soitetuimmat olivat:
ke 9.1.2008 – ke 16.1.2008:

esittäjä kappale soittokerrat
sixx:a.m life is beautiful 39
megadeth/cristina scabbia set me free (a tout le monde) 38
foo fighters the pretender 35
Bruce Springsteen radio nowhere 30
nightwish bye bye beautiful 30
serj tankian empty walls 27
linkin park given up 26
amorphis silent waters 24
cult dirty little rockstar 22

ja pe 16.11.2007 – pe 23.11.2007:

esittäjä kappale soittokerrat
foo fighters the pretender 33
sixx:a.m life is beautiful 27
fair to midland dance of the manatee 25
nightwish amaranth 23
megadeth/cristina scabbia set me free (a tout le monde) 22
killswitch engage holy diver 22
linkin park given up 21
amorphis silent waters 21

Kuten listasta helposti huomaa, on soittolistassa pientä vaihtelua, mutta samat kappaleet pyörivät karusellissa marraskuussa ja tammikuussa, ja useasti. Ehkä vain kuvittelen, mutta jotenkin tuntuu että osun aina sellaiseen ajanjaksoon radion ääreen, että varmasti kuulen päivittäin muun muassa sekä Foo Fightersin että Megadethin uusimmat hitit ja parhaimpina päivinä vielä useamman kerran. Ei siinä mitään, kyseiset kappaleet ovat ihan siedettäviä.

Hieman huvittavasti Radio Rockilla arkipäivisin tulevaa Jone Nikulan radioshowta mainostetaan ”uuden rockin illaksi”, mutta mitkä muutkaan kappaleet siellä usein sattuvat soimaan, kuin päivisin juuri pyörineet rillutukset. Kanavahan myös mainostaa itseään lauseella ”soitetaan mitä halutaan”, mutta ilmeisesti tuo ”halu” käsittää vain aika rajallisen kappalevalikoiman. Lisäksi kanavan omia ohjelmia mainostetaan välillä hieman liiankin aktiivisesti. Onneksi asia ei ole aivan näin yksiselitteinen, vaan taajuudelta tulee myös paljon hyvää musiikkia.

Vertailun vuoksi YleX:n soittolista näyttää soittomääriltään aika samanlaiselta kuin Radio Rockinkin, vain kappaleet ovat vaihtuneet. Hieman yllättäen kappalevalikoima näyttää hieman monipuolisemmalta. Radio Rockilla listalta löytyy kyseisten vertailujaksojen aikana neljä samaa kappaletta, kun vastaavasti YleX:n listalta vain kaksi.

YleX:n viikon aikana soitetuimmat ke 9.1.2008 – ke 16.1.2008:

esittäjä kappale soittokerrat
Kylie Minogue wow 31
gwen stefani early winter 22
Him bleed well 21
leona lewis bleeding love 21
one republic apologize 21
foo fighters long road to ruin 21
paramore misery business 21
mokoma marras 21
kanye west good life 20

ja pe 16.11.2007 – pe 23.11.2007:

esittäjä kappale soittokerrat
foo fighters long road to ruin 30
hard-fi can’t get along (without you) 23
kanye west good life 22
Kylie Minogue 2 hearts 21
craig david Hot Stuff 21
Irina selkä selkää vasten 20
nightwish bye bye beautiful 20
maroon 5 won’t go home without you 19

Harmillisesti Soitto.infossa ei ole kuin muutaman (9) radiokanavan soittolista, koska eräät asemat eivät ilmeisestikään pidä tuollaisesta palvelusta ja hankaloittavat tai kieltävät tiedon keräämisen, eikä ihme. Näin joskus tilastoja Radio Novan soitetuimmista kappaleista vuoden aikana ja se oli kyllä karua katsottavaa. Samat biisit rullasivat päivittäin useammankin kuin muutaman kerran. Kun yhtälöön vielä lisätään mauttomat kappalevalinnat, radiokanavan ja kuunneltavan ohjelman nimen jankuttaminen, tiheät mainoskatkot ja lässyttävät puheosuudet, on lopputulos jotain karmaisevaa. No joo, tuo lista voisi liittyä enemmän tai vähemmän muihinkin radiokanaviin.

Yleisesti ottaen olen kohtalaisen tyytyväinen kuuntelemani radion tarjontaan ja ainahan voi vaihtaa mp3-soittimen puolelle tai etsiä vaihtelua nettiradioiden tarjonnasta. Tietenkin voisi kuunnella Radio Helsinkiä, jonka musiikkivalikoima on hieman liiankin laveaa ja vaihtelevaa. Jotenkin vaan tuntuu, että vuosia sitten, kun Radiomafiakin oli Radiomafia (ennen vuotta 2003) eikä mikään YleX, olivat soittolistatkin hieman väljempiä ja kappalevaihtelultaan suurempia.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *