Firefoxin mozvoikko-lisäosa ja Mac OS X

Suomenkielinen oikoluku on kätevä apuväline juttuja kirjoittaessa, mutta vaikka suomenkielinen oikoluku, eli voikko, on ollut jo pidempään saatavilla OpenOffice.org:lle myös Mac OS X:ssä, ei oikoluvun Mozilla-laajennusta eli mozvoikkoa ole ollut saatavilla kuin Windowille ja Linuxille. Kukaan ei ilmeisesti ole viitsinyt kääntää vaadittavia paketteja Mac OS X:lle, mutta nyt on.

Mozvoikko-lisäosa ja sen eri versiot löytyvät nyt Mozvoikko ja Mac OS X -sivulta

Lataamalla vaadittavien kirjastojen, Firefoxin, Voikon ja mozvoikko-laajennuksen lähdekoodit, lukemalla hieman Firefoxin kääntöön ja lisäosien tekoon liittyviä asioita, seuraamalla Voikon kääntöohjeita Mac OS X:lle ja muokkaamalla hieman mozvoikon tiedostoja, saatiin lopputuloksena käännetty mozvoikko-laajennus ja suomenkielinen oikoluku toimimaan myös Firefoxissa.

Mozvoikon käännössä käytin seuraavia versioita tarvittavista kirjastoista:

Kääntöalustana toimi Mac OS X Leopard 10.5.6, kääntäjänä GCC 4.0.1 (Apple Inc. build 5465) ja käänsin mozvoikko-laajennuksen Firefoxin 3.0.5 -version lähdekoodeja vasten.

Firefoxin mozvoikko-laajennukseen tarvittavat muutokset näkyvät tekemästäni diff-tiedostosta. Muutokset eivät ole suuria; Makefileihin lisätään vain uudeksi alustaksi Darwin, osoitetaan mistä tarvittavat kirjastot löytyvät ja mihin valmis käännös tehdään, korjataan kopiokomento Unixin mukaiseksi, valitaan alusta mozVoikkoUtils.cpp:ssä ”XP_MACOSX” -arvolla ja homma on sillä selvä. Lisäksi ”HOST_OS_ARCH” piti muuttaa ”OS_ARCH”, jotta käännös tuottaa halutun ”Darwin” -lopputuloksen, eikä ”darwin9.6.0”:aa.

Lopputuloksena sain siis aikaan mozvoikko-0.9.5-Darwin_x86-gcc3.xpi -tiedoston, joka asentui sopuisasti Firefoxin laajennukseksi ja näyttäisi toimivan. Lisäosaa voi kokeilla omalla vastuulla. Jos kääntöä haluaa kokeilla itse, kirjailin asiasta lyhyet muistiinpanot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

8 thoughts on “Firefoxin mozvoikko-lisäosa ja Mac OS X

 1. Lisäosaan liittyvät asiat löytyvät nyt kootusti Mozvoikko ja Mac OS X -sivulta. Tuorein kääntämäni versio on mozvoikko-1.0.r3042-Darwin_x86-gcc3.xpi, joka toimii, kunhan noudattaa sivuilla annettuja ohjeita. Eli lisäosa tarvitsee erillisessä zip-paketissa olevat kirjastot /usr/local/lib -hakemistoon.

  8
 2. Mikä tällä hetkellä on tilanne – eikö Mac-Firefoxiin saa mistään toimivaa suomenkielistä oikolukua? (Postauksen mozvoikko-0.9.5-Darwin_x86-gcc3.xpi on yliviivattu eikä mitään asennuslinkkiä näy.)

  7
 3. @miicah
  Hmmm, itselläni tuo kääntämäni mozvoikko toimii myös Fx 3.0.10:llä.

  Libvoikosta ja mozvoikosta julkaistiin äskettäin uudet versiot, joten kunhan löydän vain aikaa, niin käännän mozvoikosta uuden version uusia versioita ja uudempaa Fx:ää vasten.

  @Simo
  Teoriassa mitä olen asiasta Voikon sähköpostilistalta lukenut, pitäisi Voikon kääntäminen PPC:llä onnistua nykyään. Ikävä kyllä lähemmin asiaa tutkiessani, Firefoxin kääntämiseen vaadittavan Mercurialin kääntäminen ei onnistunut iBookissa (OS X Tiger). Jokin Python ongelma, johon en löytänyt vähäisellä käytössä olleella ajalla ratkaisua. Pitänee palata asian pariin kuitenkin myöhemmin.

  6
 4. Tietääkseni tuo vaatisi, että käännös tehdään OS X:ssä PPC-koneella, jollaista ei itselläni ole tällä hetkellä käytössä. Lisäksi Voikonkin kääntäminen Applen PPC-koneille on Voikon sähköpostilistan perusteella ilmeisesti vielä hieman vaiheessa.

  Eli lyhyesti sanottua, en voi.

  Pitää kuitenkin tutkia asiaa enemmän, kun seuraavan kerran saan vanhempieni iBookin käsiini.

  4
 5. Kaikki mozvoikon tarvitsevat kirjastot ovat tuossa xpi:ssä sisäänleivottuna, aivan kuten muidenkin alustojen versiossa.

  Hyvä, jos joku muukin tarvitseva paketin löytää, käytettäväksi sen itsellekin käänsin.

  2
 6. Siistiä. Voiko noi kirjastot sisällyttää AMOssa jaossa olevaan versioon, niin mahdollisesti useampi ihminen löytäisi paketin?

  Jos pistät mulle sähköpostiosoitteen, niin yhdistän sun käännöksen ja Andriksen (Win+Linux) version yhdeksi monialustapaketiksi, ja pyytäisin sua testaamaan sen toimivuus (siis, että asentuu eikä heti kaadu). Lähipiirissä kun ei mäkkejä löydy.

  1