Eclipse 3.7 Indigo on askel parempaan

Kesäisin juhannuksen ja kesälomien ohella on yksi asia, jota etenkin sovelluskehittäjät odottavat: Eclipsen uuden version julkaisu. Tänä vuonna Eclipse -kehitysympäristöstä julkaistiin 3.7 -versio, joka on koodinimetty Indigoksi. Eclipse Foundation koordinoimaan vuosittaiseen julkaisuun osallistui 62:n Eclipse -projektia, joista kehitysympäristön ekosysteemi rakentuu.

Indigon suurimpia uudistuksia Java-kehittäjän näkökulmasta ovat muun muassa:

  • Egit 1.0: Git-versionhallinnan integroiminen
  • WindowBuilder: Graafisten SWT ja Swing -käyttöliittymien rakentamiseen
  • Jubula: Java ja HTML -sovellusten funktionaalisen GUI -testausten automatisoimiseen
  • m2eclipse: Mavenin integroiminen Eclipsen työtilaan
  • Mylyn 3.6 tukee nyt Hudsonin buildien monitorointia
  • Eclipse Marketplace tukee laajennusten lisäämistä vetämällä ja pudottamalla
  • Tuki WebKitille kaikilla alustoilla
  • Cocoa parannuksia OS X:llä

Tarkempaa listausta uudistuksista voi yrittää etsiä Indigon suunnitelma -wikistä.

Suunnitelluista uudistuksista Java 7 -tukea jouduttiin siirtämään, koska siihen liittyvät speksit olivat saatavilla liian myöhään ja virallinen julkistaminen (28.7.2011) on Indigon julkaisun jälkeen. Vastahan tässä Enterprise-sovellusten osalta (lue Oraclen palikat) päästiin Java 6:sta käyttämään, joten eipä sillä niin tarvetta.

Uusista ominaisuuksista WindowBuilder kuulostaa kätevältä, vaikka onneksi ei GUI-palikoita tarvitse rakennella. Nyt käsin tunkkaamisen asemesta elementtejä voi lähestyä kuten Netbeansin työkalujen kanssa on jo kauan voinut: valitse komponentti ja tiputa paikoilleen. WindowBuilderissa on kaksisuuntainen koodigenerointi, joka mahdollistaa yhteentoimivuuden käsinmuokatun koodin kanssa, joten ehkä se ei tuota yhtä sotkuista koodia kuin koodigenerointi yleensä.

Kokonaisuutena Eclipse 3.7 Indigo on jälleen askel parempaan kehitysympäristöön, vaikka mitään suuria, maata järisyttäviä, uudistuksia ei nähty, kuten ei viime vuonna Helioksenkaan osalta (lukuun ottamatta Marketplacea) tai pari vuotta sitten Ganymedessä, enkä edes muista mitä uudistuksia Galileo vuosi sitten toi. Saa nähdä vieläkö Eclipse hajonnee ikävän herkästi ja temppuilee. Rohkeat voivat koittaa vanhan Eclipse asennuksen importoimista Indigoon, joka yrittää asentaa vanhassa olleet laajennukset uuteen.


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *