Leading SAFe: skaalatun ketterän kehityksen johtaminen

Ketterä kehitys ja lean-ajattelu ovat yleistyneet viime aikoina myös isommissa organisaatioissa ja sovelluskehitystä on opittu tekemään järkevämmällä tavalla. Mutta miten hallita isoja hankkeita, joissa on satoja kehittäjiä ja useita kokonaisuuksia? Tähän kysymykseen yrittää Scaled Agile Framework, eli lyhyemmin SAFe, tuoda vastauksen määrittelemällä miten voidaan ketterä kehitys skaalata enterprise-kontekstissa. Kävin muutama viikko sitten tutustumassa aiheeseen Leading SAFe -kurssilla ja samalla suoritin SAFe Agilist -sertifikaatin.

Leading SAFe

Leading SAFe on kaksipäiväinen kurssi, jossa perehdytään Scaled Agile Frameworkin saloihin ja kurssi antaa valmiudet johtaa SAFe -mallin kehitystä ja suorittaa SAFe Agilist -sertifikaatti. Kehyksenä SAFe on jaettu kolmeen osa-alueeseen, joiden avulla bisneksen strategiset teemat muokkautuvat ratkaisuja tuottaviksi arvovirroiksi, ketteriksi julkaisujuniksi ja useiksi Scrum-tiimeiksi. SAFen pääpirteittäinen idea selviää hyvin Scaled Agile Frameworkin -sivuilla olevasta kuvasta, josta voi klikata eri osa-alueita, jotka kehyksen koostavat: tiimi, hanke ja portfolio.

SAFe 3.0

Kurssin ensimmäinen päivä sisältää ketterään kehitykseen liittyen Lean-ajattelua ja ketterän kehityksen skaalaamista. Lisäksi aloitetaan Agile Release Trainin, eli junan, läpikäyntiä, josta jatketaan seuraavana päivänä. Viimeisenä päivänä käydään läpi myös portfolio-taso ja johtamisen skaalaamista. Läpikäytävän asian määrä on ihan kohtuullinen, vaikka etenkin viimeisenä päivänä loppuosan materiaali juostaan hieman läpi. Kokonaisuuteena kurssi antoi hyvän yleiskuvan SAFesta ja sisäisen kurssin kouluttajina toimineet CGI:n Anna Ferguson ja Juha Rossi vetivät asiat hyvin läpi.

Kurssin sisältö ei ole kovinkaan yllättävää, sillä käytännössä se kertaa sen kaiken hyvän käytännön, jota ketterä kehitys ja lean-ajattelu sisältävät ja paketoi sen isompaan kokonaisuuteen lisäten siihen omat vaiheensa. Tämän jälkeen tosin voi ajatella, että onko tekeminen enää kovin ketterää, kun ympärille on leivottu vaikka mitä, mutta aina se vesiputousmallin voittaa. Sovelluskehityksen ennustettavuuteen ja koodin laatuun, sekä johtamiseen liittyviä asioita kannattaa soveltaa pienemmässäkin skaalassa.

Mielipidettä SAFen toimivuudesta en osaa sanoa, sillä sen näkee vasta käytännössä, kun/jos sitä itse pääsee toteuttamaan ja muodostamaan oman näkemyksensä eri osa-alueiden toimivuudesta. Kehyksessä on kuitenkin paljon jo muissa yhteyksissä hyväksi havaittuja asioita, joiden käyttäminen varmasti edesauttaa parempaan lopputulokseen pääsemisessä.

SAFe Agilist -sertifikaatti

SAFe Agilist -sertifikaattitesti on avoin testi, jossa saa käyttää haluamiaan materiaaleja ja se suoritetaan kotona. Kysymykset koostuvat Leading SAFe -kurssimateriaalista ja Scaled Agile Framework -sivuston materiaalista ja kysymykset ovat yhdistelmä enemmän tai vähemmän hankalia ja visaisia, joihin vastauksien löytäminen on myös oppimiskokemus.

Leading SAFe -kurssi antoi kohtalaiset valmiudet sertifikaatin suorittamiseen, mutta testiä tehdessä tuli googleteltua, luettua SAFen sivustoa ja kurssimateriaalia sen verran paljon, että 50 kysymyksen vastaamisessa kesti noin kolme tuntia. Kurssi ja sen materiaali ei vastaa selkeästi asioihin, vaan toimii lähinnä viitteenä mistä aihepiiristä vastausta voi etsiä. Kaikkiin kysymyksiin en löytänyt oikein hyvää vastausta, joka näkyi tuloksissakin, mutta testi meni kuitenkin läpi pistein 172 / 218 (40/50 kysymystä) rajan ollessa 130 pistettä, joten kai sitä voi olla vastauksiin tyytyväinen.

Yhteenveto

Kurssina ja aiheena Leading SAFe oli mielenkiintoinen, vaikkakin asiat olivat Scrumin ja Kanban -kurssien jälkeen osittain toistoa. Harjoitukset tukivat tekemistä, mutta enemmän kurssista saa irti, jos suunnitteilla on, tai on osallistunut isoihin sovelluskehityshankkeisiin.

Scaled Agile Framework tuo suuriin hankkeisiin, ainakin toivottavasti, ketteryyttä ja sen sisältämät menetelmät ja ideat toimivat pienemmässäkin skaalassa. Hyvä koodi, parempi mieli.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *