Katsaus menneeseen vuoteen

Vuosi on jälleen vaihtunut ja blogin perinteitä noudattaen, on aika katsoa mistä vuonna 2015 blogissa kirjoitettiin. Noin yhden jutun kuukausitahdilla käsiteltiin niin pelejä, hifiä, sovelluskehitystä ja eniten juttuja kertyi urheiluun liittyen. Eli blogivuosi sujui hieman verkkaisempaan tahtiin, kuin viime vuonna. Kirjoituspöydälle jäi edelleen amerikan reissun tarinat ja kesän lomamatka Kroatiaan. Tässä lyhyt yhteenveto käsitellyistä aiheista.

Urheilulla lisää energiaa

Maastopyöräily on ollut lajivalikoimassani jo vuosikymmeniä ja kotimaassa onkin tullut kierreltyä eri paikkakuntien maastoja. Oli siis erittäin mielenkiintoista melkein pyöräilykauden aloittajaiseksi suunnata MTBCF:n kanssa lahden toiselle puolelle ja kiertää kolme päivää Tukholman maastopyöräilyreittejä. MTBC on tehnyt näitä matkoja jo kymmenisen vuotta, mutta ei ole aikaisemmin tullut vain lähdettyä. Olisi kannattanut, sillä matka oli upea ja polut ja kalliot mahtavia. Yllättävän hyvin sitä kolme päivää jaksoi metsässä rymytä, vaikka sitä alkuun hieman epäilin.

Takaisin laivaan
Takaisin laivaan

Tankkaus on tärkeä osa ajoa
Tankkaus on tärkeä osa ajoa

Pyöräilyvuoden toinen kohokohtani oli osallistuminen Enduro-maastopyöräilyn SM-osakilpailuun Tahkovuorella, kun olin useamman vuoden osallistumista Enduro-kisoihin vain suunnitellut. Kaksi päivää tuli ajettua alas vuoren rinteitä ja hauskaa oli. Menestystä ei Tahkovuorelta tullut, kuten en laiskana treenaajana haaveillutkaan, mutta kun on nuorempana kilpaillut, niin veri vetää takaisin radoille. Uutta alalajivaltausta tukemaan olin muutama viikko aikaisemmin ostanut uuden täysjoustomaastopyörän, Specialized Enduro 29″:n, joka sopii paremmin niille reiteille, joita tulee viikottain ajettua. Yksi parhaista pyörähankinnoista, jälleen.

Enduro-maastopyöräilyä ajatellen ja uuden pyörän sisäänajoon kävin testaamassa ensimmäistä kertaa myös millaista on ajaa pyöräpuistossa, eli Bike Parkissa. Porvoon Kokonniemen Bike Park oli hyvä paikka tutustua uuden pyörän toimintaa ja saada tuntumaa vauhdikkaaseen ajoon alamäessä. Helsingin lähistöltä Klaukkalan Tornimäestä löytyy myös Bike Park, mutta muuten harrastuspaikkoihin on hieman enemmän matkaa.

Kokonniemi on aivan Porvoon keskustassa
Kokonniemi on aivan Porvoon keskustassa

Kisapäivänä ei maisema ehtinyt ihailemaan
Kisapäivänä ei maisema ehtinyt ihailemaan

Suomen talvi on aina vaihteleva ja jos meinaa hiihtoladuille päästä, pitää olla aktiivisesti liikenteessä. Viime talvena ehdin jopa kolme kertaa hiihdellä ja ehdin testaamaan ensin Petikon ladut ja viikkoa myöhemmin Oittaan kuntoradan ladut. Ja siinä se hiihtokausi sitten olikin, kun kevät saapui ja lumet haihtuivat. Positiivisena puolena ehdin hiihtää kolme kertaa enemmän, kuin toissavuonna.

Oittaan ladut latukartassa
Oittaan ladut latukartassa

Petikon kuntorata
Petikon kuntorata

Urheilijalla lihakset ovat usein kovilla ja jumissa, joten niitä on hyvä hierottaa. Kesällä tuli muutaman kerran käytyä paikkoja avaamassa Suomen Urheiluhierontakeskuksen urheiluhieronnassa ja myöhemmin Rela-hierojilla. Molemmat paikat olivat toimivia ja hyviä. Lihaksia saatiin auki ja pyöräily sujui jälleen hieman vetreämmin.

Pelien maailma

Pelit ovat olleet aina hyvä tapa rentoutua, vaikkakin viime aikoina on tullut kerättyä niitä enemmän Steamin kirjastoon, kuin pelattua. Listasin vuoden aluksi kuitenkin vuoden 2014 pelaamisen arvoiset pelit, eli pelit joita olisi tarkoitus pelata. Läpipelattujen pelien lista jäi kovin lyhyeksi, sillä kahlasin läpi vain The Walking Dead Season 2:n. Vastaavasti keskeneräisten pelien listaan jo toissa vuonna aloitetun Assassin Creed 2 lisäksi ilmestyi nyt Batman: Arkham Origins, Saints Row IV ja Max Payne 3. Lisäksi pelejä tuli jätettyä myös kesken: This War of Mine, Brothers: A tale of Two Sons, Tomb Raider ja Borderlands 2. Aikaa ja mielenkiintoa ei vain löytynyt riittävästi. Fallout-henkinen Wasteland 2 jäi myös hankkimatta, vaikka se pelilistalla olikin korkealla.

Mutkittelua

Pelilistojen ulkopuolelta löytyy aina mielenkiintoisia pelejä, kuten suomalaisen Iceflake Studiosin retrohenkinen Race Online -autopeli. Pelillä on hyvä idea ja ote, mutta lopputulos ei ollut aivan sitä, mitä odotin, etenkin kun peliä mainostettiin Slicks ’n’ Slidesin perinnöllä. Turbo Slidersin voittanutta ei vieläkään ole kehitetty :)

Vuosi sitten ajattelin, että olisiko aika ollut kypsä PlayStation 4:n hankkimiselle, mutta ei se vielä ollut, eikä varmaan ole tänäkään vuonna. Katsotaan asiaa sitten uudestaan, kun Uncharted 4 viimeinkin julkaistaan.

Ketterää sovelluskehitystä

Leading SAFe

Oppiminen ei IT-alalla lopu koskaan, joten mielestäni osaamisen kehittäminen myös vapaa-ajalla työssä oppimisen lisäksi on tärkeää. Täten osallistuin muutamaan käyttäjäryhmätapaamiseen, eli meetuppiin, ja yhteen seminaariin joista kirjoitin englanninkielisen blogini puolella. Vastaavasti työssä oppimisessa tuli kuultua Agile Community -päivällä, miten muut tiimit tekevät asioita. Lisäksi suoritin Leading SAFe: skaalatun ketterän kehityksen johtaminen -kurssin jälkeen myös SAFe Agilist -sertifikaatin. SAFe ei kyllä kovin ketterältä kokonaisuudelta vaikuttanut, mutta varmasti toimii paremmin satojen kehittäjien projekteissa, kuin vesiputouksen käyttäminen.

Vapaa-ajan projektien osalta tein uuden aluevaltauksen laajentamalla osaamistani mobiilikehityksessä myös iOS-alustalle aikaisemman Sailfish OS:n lisäksi. Applen App Storesta löytyykin nyt tekemäni Higkara uutislukija -sovellus, joka tuo High.fi:n uutiset iPhoneen.

Highkara uutislukija
Highkara uutislukija

Hifiä ja vekottimia

Loka-marraskuun vaihteessa vierailin perinteiseen tapaan DigiExpossa, johon olin myös tänä vuonna saanut bloggaajapassin. Erillistä pressiaikaa ei nyt ollut, mutta perjantai-ilta ja lauantaiaamu olivat sopivan väljiä messuilla kiertämiseen. Yleisvaikutelta messuilta jäi, että DigiExpon osuus oli vielä entisestään kutistunut ja muutenkin yhdistelmämessujen anti oli vähäisempää kuin viime vuonna. Olihan paikalla toki e-sportsia, mutta DigiExpon osuus päälisin puolin pelkkää Xbox Onea. Mieleenpainuvin messukokemus oli testata Athene Exergamingin toteuttamaa Oculus Riftiin ja kuntopyörään perustuvaa maastopyöräilyä virtuaalitodellisuudessa.

Kuntopyörä OculusRiftin kera

Gear VR

Halo 5

Mielenkiintoinen kokemus oli myös testata lähimaksua Pivon NFC-maksupilotissa, eli maksamista älypuhelimen ja Pivo-sovelluksen avulla. Harmillista vain, että hieman tuon jälkeen puhelimeni vaihtui iPhoneen, joka ei ole yhteensopiva Pivon lähimaksun kanssa, joka toimii vain Android-puhelimilla. Pivo ja lähimaksu oli kuitenkin ihan toimiva kokonaisuus, etenkin kun sen nopeus ilmeisesti parantui testin aikana uuden version myötä. Hieman yli vuoden vanha Sony Xperia Z2 -puhelimeni on muuten myynnissä.

Taloudesta löytyy monenlaista vekotinta ja myös omalta osaltaan hifiä. Urheillessa on mukava kuunnella musiikkia, mutta nappikuulokkeet eivät aina pysy paikallaan. Asian korjaamiseksi tuli hankittua Audio Technica ATH-CKP500RD SonicSport -kuulokkeet, joissa on kätevät nipukat korviin ja mutu-tuntumalla hyvä ääni. Urheilukuulokkeissa vain aika näyttää, miten hyvin ne lopulta sietävän kosteutta ja johdot kestävät hankausta ja repimistä. Keväällä ostin myös paremmiksi kuulokkeiksi Sennheiser Momentum On-Earit, jotka olivat kyllä hyvät, mutta päätyivät lopulta takaisin kauppaan. Niiden johto oli hieman liian lyhyt ja kooltaan ne olivat aika massiiviset mukana kantamista ajatellen. Taittuvasankaiset mallit ovat varmaan kätevämmät.

Audio Technica ATH-CKP500RD
Audio Technica ATH-CKP500RD

Sennheiser Momentum On-Ear (1st gen)
Sennheiser Momentum On-Ear (1st gen)

Muista teknologisista hankinnoista mainittakoon Lenovo ThinkPad Compact TrackPoint -näppäimistö, joka on vastaava näppäimistö, mitä löytyy Lenovon kannettavista tietokoneista. Eli loistava, vaikka ei yhtä hyvä kuin Macbookeissa.

Loppuvuodesta sain uudeksi työpuhelimeksi iPhone 6s:n, eli viimeinkin pääsin tutustumaan, mikä siinä iOS:ssa ja iPhonessa on niin loistavaa. Pitänee yrittää kirjoittaa jotain iPhone 6s:stä ja Sony Xperia Z3 Compact Tabletista tämän vuoden aikana.

Vuosi 2016

Uusi vuosi ei olisi mitään ilman uuden vuoden lupauksia, joten kun vuosi sitten lupasin laajentaa osaamistani mobiilisovelluksissa iOSin puolelle, niin tänä vuonna tavoitteena olkoon sitten Android. Windows Phone saa jäädä :) Ja edelleen Java-sertifikaatin suorittaminen on työn alla ja tulee varmaan olemaankin. Viime vuonna tuli tehtyä paluu myös kilparadoille Enduro-maastopyöräilyn merkeissä, joka tulee jatkumaan tänä vuonna. Kannattaa siis seurata sekä ”Se on kiva sillo” että ”Rule of Tech” -blogien syötteitä ja tietenkin Twitter-tiliäni.

Näillä eväin eteenpäin. Koko vuosi aikaa tehdä uusia asioita.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *