Katsaus vuoden 2017 kirjoituksiin

Vuosi on jälleen vaihtunut ja on aika tehdä lyhyt katsaus missä teemoissa blogi vuonna edellisenä vuonna pyöri. Vuonna 2017 jatkettiin verkkaisella kirjoitus per kuukausi -tahdilla, joskin heinäkuussa oli parempaa tekemistä. Kokonaisuutena vuosi 2017 oli erikoinen ja tapahtumia täynnä. Kirjoituksia kertyi 13 kappaletta sisältäen pääasiassa urheilua ja teknologiaa. Tässä lyhyt yhteenveto käsitellyistä aiheista.

Pyöräilyä ja urheilua

Vuosi sitten kirjoitin, että vuoden 2017 teema urheilussa olisi uusien lajien kokeilu, mutta se jäi muiden asioiden alle hyvän alun jälkeen. Ostin kiipeilykengät ja kävin muutaman kerran boulderoimassa, sekä hypin voltteja Rush trampoliinipuistossa. Loppuvuodesta pääsin myös kahvakuulatreenin makuun. Vanhat tutut urheilulajit pitivät voimansa ja talvella tuli hiihdettyä yllättävän ahkerasti ja kesällä jatkui maastopyöräily ja kilpaileminen maastopyöräendurossa.

Yksi vuoden kokohohta oli reissu Italiaan ja Finale Ligureen, jossa viikon ajan nautimme alamäkipainotteisesta maastopyöräilystä aurinkoisessa kelissä. Ennen reissua kirjoitin katsauksen mitä työkaluja ja varaosia löytyy maastopyöräilijän repusta.

https://www.instagram.com/p/BRBefw6hrPI/

Finale Ligure Italian pohjoisrannikolla, noin tunnin ajomatkan päässä Nizzasta, on hyvä matkakohde maastopyöräilijälle, sillä ympäröivillä vuorilla pääsee makuun, millaisilla reiteillä Enduro World Series -kuskit kisaavat. Vuorille voi polkea serpentiiniteitä pitkin, kuten kunnon pyöräilijät tekevät tai ottaa autokyydin. Porukkamme hyödynsi MTB Guide Finale Liguren palvelutarjontaa ja viitenä päivänä saimme nauttia autokyydistä reittien alkupisteille ja paikallinen opas tarjosi mallia vauhdista. Finale Liguren alueen lisäksi kävimme ajamassa Monte Beiguan pyöräparkissa.

https://www.instagram.com/p/BSjJdOKhP2C/

Italian reissulla oli mukana myös ShockWiz, jolla sai haettua maastopyörän iskunvaimentimien säädöt kohdilleen. Laite kiinnitetään joko taka- tai etuiskunvaimentimeen mittaamaan iskarin toimintaa ja älypuhelimeen asennettavan ohjelman kautta näkee mitä säätöä pitäisi tehdä. ShockWizistä ei paljoa hyötyä vaikuttanut omien säätöjen osalta olevan.

https://www.instagram.com/p/BSquSoNhZAh/?taken-by=walokra

Italiasta saadulla vauhdilla oli hyvä aloittaa enduromaastopyöräilyn kilpailukausi aurinkoisissa merkeissä Meri-Teijon Warmup-kisalla. Uusitun kaluston voimin vauhti oli ihan kohdillaan ja lopputuloksena 15. sija yleisessä luokassa. Reitit olivat osiltaan samat kuin aikaisempina vuosina ja lisänä oli haastava kalliopätkän sisältänyt erikoiskoe sekä soinen Suomi 100 -erikoiskoe.

https://www.instagram.com/p/BT1dEA9BXo7/

Maastopyöräenduron SM-sarja alkoi perinteisesti toukokuussa Messilässä, mutta samaan aikaan olin nauttimassa MTBCF:n kanssa Tukholman poluista. Aurinko helli jälleen kaikkina päivinä ja tänä vuonna tuli viimeinkin ajettua pitkänä päivänä Tyrestaan ja Handeniin. Kevät meni muuten kiireisesti, joten perinteistä matkaraporttia en reissusta ehtinyt kirjoittamaan. Ajetut reitit löytyvät Stravasta: päivä 1, päivä 2 ja päivä 3.

https://www.instagram.com/p/BUSBUbWBzoy/

Vuonna 2017 uutuutena enduromaastopyöräilyn kilpailuihin järjestettiin hieman rennompi Ride More Cup, jonka ensimmäinen osakilpailu ajettiin Kouvolan Mielakassa. Aurinkoa riitti sekä treeni- että kisapäivinä ja reitit olivat herkullisen vauhdikkaita, mutta hiekalla liukastettuja. Mielakan viikonloppu olikin yksi kesän parhaimmista kisaviikonlopuista ja ajo kulki nautittavasti, vaikka viimeisen erikoiskokeen ajaminen ilman ketjuja verotti hieman tulosta. Loppusijoituksena viides sija.

https://www.instagram.com/p/BUtomZnhJ68/

Kisakauteni alkoi siis vasta toisesta osakilpailusta kesäkuun puolessa välissä perinteisellä Himos mudfestillä. Lauantain treenipäivänä vielä paistoi aurinko, mutta kuinkas ollakkaan yön aikana sade oli kostuttanut reitit ja kisapäivän alkupuolella saatiin sen verran vettä, että reitit eivät varmasti kuivaneet edes kärkipään kuskeille. Yllättävää kyllä, ajaminen oli mukavaa ja kaatumisista huolimatta liukastelin sijalle 25.

https://www.instagram.com/p/BVfM4k5hX_v/

Pyöräilyn saralla en ollut vain ajajan roolissa, vaan mukana myös EBA ry:ssä, jonka voimin keväällä kunnostettiin Sappee Bikeparkin metsäreitit. Muutamassa päivässä teimme uusia linjauksia reiteille, tasoitimme pahimmat kivikot reiteiltä ja paransimme niiden pohjaa, että ne olisivat sopivampia myös aloittelijoille.

https://www.instagram.com/p/BUjLX8_h413/

Heinäkuussa järjestimme EBA ry:n voimin Sappee Bikefestin endurokilpailun ja olimme avustamassa alamäkiajon SM-kilpailua. Kesäloma alkoi sopivasti bikefest viikolla, joten oli hyvää aikaa merkata reittejä 10 tuntia päivässä. Bikefestien kisa sujui hieman nihkeästi, sillä edellisen viikon ahkerointi tuntui kropassa ja etenkin päässä. Yksilökilpailussa sijaan 13 ei oikein voi olla tyytyväinen, vaikka mukana toki oli kovia SM-sarjan kisakuskeja. Onneksi joukkuekisassa ajoimme voittoon, joka hieman lämmitti mieltä.

https://www.instagram.com/p/BW4vbCbBXcz/

Sappeelta jatkoimme tutun kaveriporukan kanssa kohti Leviä, jossa ajettiin enduromaastopyöräilyn SM-sarjan kolmas osakilpailu kaksi päiväisenä koitoksena. Se sitten olikin sellainen reissu, johon kilpailukauteni käytännössä loppui, sillä löin säären kantoon Kätkätunturilla treenatessa. Isku oli sen verran kova, ettei tarvinnut unelmoida kisaamisesta. Kisaviikonloppu meni radan varressa kannustaessa. Eivät ne Levin radat nyt nautinnollisia olisi olleetkaan.

https://www.instagram.com/p/BXFmVQaBe0K/

Loppukesä ja alkusyksy sujui vammoja parannellessa, mutta rohkanin osallistua Ride More Cupin päätösmutaralliin Kokonniemessä. Kokonniemen kisa oli mukava ja reitit kivoja. Kilpailukaudessa parhainta olikin juuri rennompi kolme kisaa sisältänyt Ride More Cup. Fiskarsissa ajettu osakilpailu jäi väliin, mutta parempi niin, sillä kaksi mutakisaa riittää yhdelle vuodelle.

https://www.instagram.com/p/BZJWjINBpmx/

Teknologiaa

Viime vuonna tuli jälleen kokeiltua uusia asioita teknologian saralla kuten osallistuttua OP:n turvallisempaan ja taloudellisempaan ajotapaan tähtäävään pilottiin. Ajotapapilotissa autoon asennettiin telemetrialaite, joka mittasi sensorien avulla auton liikettä ja pisteytti sen. Siistillä ajolla oli mahdollista saavuttaa maksimissaan 25 prosentin alennus kaskovakuutuksesta. Kokeilu oli hieman kaksijakoinen.

https://www.instagram.com/p/BYyOTS1h4Gi/

Blogissani olen testannut ajoittain itse ostamiani vempaimia ja välillä saan testiin laitteita, joista kirjoitan kokemuksia. Loppuvuodesta sain testiin Plantronicsin Blackwire 5220 -kuulokkeet, jotka osoittautuivat ihan käteviksi etäpalavereissa. Muistakin mielenkiintoisista uusista vempaimista olisin voinut kirjoittaa, sillä vuoden aikana tuli hankittua muun muassa GoPro 5 Hero, Evocin pyöränkuljetuslaukku, JBL:n ja Ankerin Bluetooth-urheilukuulokkeet ja Suunto Spartan Sport Wrist HR -sykemittari.

https://www.instagram.com/p/BcHhNoYhvnq/

Tapahtumia

Vuosittain tulee käytyä erilaisilla messuilla ja vuosi alkoi Matka 2017 -messujen hyvillä ideoilla sekä ulko- että kotimaan matkailua varten. Yhtään reissua en kyllä vinkkien perusteella tehnyt. Matka 2017 messuilla tuli eteen Virtual Traveller -sovellus, joka 3D-lasien kanssa tarjoaa 360 asteen kuvaa maailman kohteista eri matkaajien kuvaamana.

https://www.instagram.com/p/BPkcy74DRYO/?taken-by=walokra

Kevään toinen perinteinen tapahtuma GoExpo oli sähköpyörien näytöstä ja ne kyllä tarjoavat mielenkiintoisen lisän pyöräilyyn. Muuten messujen anti oli aika laimeaa, kun itseäni kiinnostavat valmistajat eivät olleet esillä. Varusteiden alennusmyynneistä löytyi muun muassa uusi jalkapumppu ja ajotakki.

View this post on Instagram

#GoExpo 2017 oli sähköä, retroa ja nettipyöriä, hieman vaatteita ja varusteita. Lue messukatsaus blogista, linkki biossa. #mtb #mtbfinland #dontgoexpo #pyöräily #fillarimessut #goexpo2017

A post shared by Marko Wallin (@walokra) on

Mielenkiintoisin aluevaltaus messujen osalta tänä vuonna oli narsistisesti nimetty I love Me -messut, joiden hyvinvointiosasto oli mielenkiintoinen. Ihmeellistä kyllä, en messuilta tehnyt Instagram-kuvaa. Monen vuoden tauon jälkeen kävin ihailemassa myös American Car Showssa jenkkiautoja ja pyöriä.

https://www.instagram.com/p/BS3w9dYhJ0z/?taken-by=walokra

Pelejä

Pelaaminen on viime vuosina jäänyt vähäisemmälle, joten luovutin PlayStation 3:ni ohjaimineen, sekä Moven ja Rock Band -setin Guitar Herolla höystettynä HYKSin Lastenpsykiatrian Osasto 18:lle. Toivottavasti nuorilla on laitteelle enemmän käyttöä. Laatikkoon jäi vielä nippu pelejä, jotka eivät lapsille sopineet. Nyt voi hyvillä mielin ostaa PlayStation 4:n, että saisin päätökseen Uncharted-pelisarjan ja nautittua ”Uncharted 4: A Thief’s End” -pelistä.

Pelaamisen arvoiset pelit 2016 -listasta ei tullut pelattua vuoden aikana yhtäkään, mutta vanhemmista peleistä tuli aloitettua ”Batman: Arkham Knight” ja oivallinen, joskin elokuvamainen ”Quantum Break”. Pöydälle löytyi myös retroPie, jolla tuli jälleen pelattua Super Mario World läpi.

Vuosi 2018

Vuosi vaihtui ja voisin kuvitella, että vuonna 2018 jatkan samalla linjalla kuin aikaisemmin: urheilua, tapahtumia ja teknologiaa. Edelleen pitäisi koodata React Nativea Androidille ja Apple TV:lle ja ehkä kirjoittaa muutaman vuoden takaisia matkaraportteja. Urheilun saralla enduromaastopyöräily jatkuu SM-tasolla ja uusien lajien kokeilu on myös tehtävälistalla. Sosiaalisen median osalta voisin miettiä, kirjoitanko Instagramiin suomeksi vai englanniksi.

Kannattaa siis laittaa blogi (RSS-syöte), Twitter ja Instagram seurantaan. Jos teknisemmät aiheet ovat sydäntä lähellä niin myös englanninkielinen ”Rule of Tech” -blogini (RSS-syöte) voi kiinnostaa.

Vuosi edessä, odotan innolla mitä se tuo eteen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *