Katsaus vuoden 2018 kirjoituksiin

Vuosi on kääntynyt uudelle luvulle ja perinteiseen tapaan on aika tehdä lyhyt katsaus missä teemoissa blogi viime vuonna pyöri. Numeroina vuosi 2018 koostui 20:sta kirjoituksesta, eli kaksi juttua kuukaudessa paitsi loppukesästä ja alkusyksystä. Aiheina käsiteltiin urheilua ja hieman teknologiaa, eli jatkettiin toissa vuoden tapaan. Tässä lyhyt yhteenveto käsitellyistä aiheista.

MTB-Enduro ja pyöräily

Urheilu ja etenkin pyöräily on sydäntä lähellä ja myös viime vuonna tuli kierrettyä muutama MTB-Enduron SM-sarjan osakilpailu ja pari muuta kisaa.

G-Form Enduro WarmUp 2018
G-Form Enduro WarmUp 2018 (kuva: Antti Sinisalo)

Kilpailukausi avattiin G-Form Warm-Up Endurossa Meri-Teijossa, jossa vauhdissa näkyi kevään vähäinen vauhtiajo, kun ei ulkomaillakaan tullut käytyä hakemassa vauhtia. Lopputuloksissa sija 26. ei juuri lämmittänyt.

Sportax Enduro Series SM 1: Messilä
Sportax Enduro Series SM 1: Messilä (kuva: Black Sheep Design)

MTB-Enduron SM-sarja avattiin Messilässä, joka edellisvuoden tapaan tarjosi lämpöä, aurinkoa ja poljettavaa myös mäen päälle. Muutamana aikaisempana vuotena olen Messilän kisan aikaan ollut Tofkholmassa, mutta nyt oli aika tutustua mitä Messilällä olisi tarjottavana.

Uudet reitit, nopeat rinteet ja hieman varovainen lähtö kauteen tuotti lopputuloksena sijan 62. Ajo sujui hyvin, vauhti tuntui hyvältä, mutta kello ei ollut samaa mieltä.

Ride More Cup Mielakka (kuva: Black Sheep Design)
Ride More Cup Mielakka (kuva: Black Sheep Design)

Messilän kilpailun jälkeen oli hyvä lähteä etsimään vauhtia aina miellyttävään Ride More Cup: Mielakan rentoon kisaan. Viime vuoden tapaan aurinko porotti pilvettömältä taivaalta, lämmintä oli 25 astetta ja radat olivat pölyisen liukkaita ja nopeita. Oma ajo alkoi löytää muotonsa, kiitos muutaman Bike Park -päivän ennen kisaa, ja lopputuloksissa olin Yleisessä-sarjassa sijalla 5.

Sportax Enduro Series 2018 SM2: Sappee (kuva: Eero Lemmelä)
Sportax Enduro Series 2018 SM2: Sappee (kuva: Eero Lemmelä)

MTB-Enduron SM-sarja jatkui tutuissa maisemissa Sappeella, jossa tarjolla oli Bike Parkista tuttuja reittejä ja muutamia uusia. Lopputuloksissa 34. sija oli jo paljon mieltä ylentävä kuin Messilässä. Erikoiskokeet sujuivat asiallisesti molemmilla kierroksilla, eikä mitään suurempia ongelmia ollut. Vaikka Sappeella oli hissi käytössä ja siirtymät olivat lyhyitä, tuntui kisa selvästi raskaammalta kuin Messilän hissitön kilpailu. Erikoiskokeiden välillä ei paljoa palautumista ehtinyt tekemään.

Sappee Bikefest 2018 yhteenveto
Sappee Bikefest 2018 yhteenveto

Olen muutaman vuoden ollut EBA ry:n tehtävissä ja olemme järjestäneet Sappeen kanssa yhteistyössä Sappee Bikefesteillä MTB-Enduron. Tänä vuonna Bikefestit menivät kokonaan järjestämisen puitteissa, enkä ehtinyt kisaamaan itse ollenkaan. MTB-Enduro-kisan järjestämisessä on yllättävän paljon työtä, merkkauksesta kisatoimiston pitämiseen ja asioiden hoitamiseen. Myöhemmin syksyllä osallistuimme myös Season Finalissa ajetun MTB-Enduron järjestämiseen.

SM3 Levi: Funduron rentoa menoa
SM3 Levi: Funduron rentoa menoa

Heti Sappee Bikefestien jälkeen alkoi kesäloma ja matka kohti Årea, kunhan ensin kierrettiin Lapin ja MTB-Enduron Levin -osakilpailun kautta. Bikefestit hieman painoivat silmissä, joten ajoin Levillä vain Funduro-sarjan, eli lauantaina ajetut erikoiskokeet. Perjantaina sai rauhassa seurata kisakuskien menoa Kätkätunturin pitkällä erikoiskokeella. Lauantaina 8 erikoiskokeen, 50 kilometrin ja 3 tunnin jälkeen nousin ”odotetusti” korkeimmalle podiumpaikalle, vaikka kyllä siihen sai tehdä töitä. Levin erikoiskokeet olivat viime vuotista parempia.

MTB-Enduron SM-sarja jäi viime vuonna hieman vajaaksi, kun Levillä ajoin Funduroa, enkä käynyt Himoksella ja kauden päättäneessä Ukkohallan osakilpailussa. Ehkä tänä vuonna sitten paremmalla tahdilla, vaikka Levi ja Himos jäävät varmasti väliin.

Mitä reittejä ajettaisiin?
Järvsö Bergscykel Park: mitä reittejä ajettaisiin?

Kauden päätavoite näytti muodostuvan hauskanpidoksi MTB-Enduron parissa, jota saatiin toteuttaa juhannuksen aikaan Järvsö Bergscykel Parkissa. Reitit tarjosivat vaihtelua kevyestä rullailusta Barbrolla, Manolitolla ja Malinilla enemmän ajamista vaativiin En Tuff Brudiin, Twist Twistiin ja DH-tyylisiin Itzy Bitzyyn ja Kristiniin. Vuoden 2018 kesällä auki oli vain kohtalaisen hidas Sydliften, kun uutta Toppliftenia rakennettiin. 10 minuutin hissinousu palautti noin 4 – 5 minuutin laskuista ja päivässä ajoimme vajaat 10 laskua. 

Åre Bike Park
Åre Bike Park

Juhannuksen aikaan täytimme aikaisempien vuosien matkasuunnitelman käydä Åre Bike Parkissa, ja koska emme olleet päässeet Åreen parina edellisenä vuotena, suuntasimme sinne myös elokuussa Levin reissun jälkeen. Matka Järvsöstä Åreen oli jotain neljä-viisi tuntia ja Leviltä saikin jo työntää vajaat 15 tuntia. Mutta olihan se sen arvoista.

Åre Bike Park tarjoaa hyvät edellytykset maastopyöräilyyn painovoiman avustuksella ja 853 metrin korkeuserolla ei hissille tarvitse kurvata joka toisen minuutin välein. 34 merkattua reittiä risteilee tunturin rinteillä sopivasti ja Åreskutanin huipulta pääsee alas yhdistelemällä useampaa reittiä. Åren hissiliput ovat hinnaltaan vain hieman kalliimpia kuin Suomen Bike Parkeissa ja etua tulee ostaessa useamman päivän lipun. Jälkimmäisellä reissulla ostimme 8 päivän lipun, jonka sai 5 päivän hinnalla, muistaakseni noin 160 euroa.

Muita pyöräilyaiheisia kirjoituksia olivat käynti GoExpossa ja sähköpyörät, sekä Suunto Bike Sensorin testaus trainerin kanssa.

MTB-Enduron osalta jäi blogiin kirjaamatta, että pidin kesän aikana muutaman muun lajiaktiivin kanssa Endurojunnut-valmennusta pääkaupunkiseudun junioreille. Viime vuonna tulikin käytyä Bike Parkeissa useamman kerran, vaikka varsinainen ajaminen jäi vähemmälle. Junnut pitivät valmennuksesta ja se jatkuu myös tänä kesänä.

Urheilu ja hyvinvointi

Pyöräilyn lisäksi tulee harrastettua hiihtoa ja kuntosalilla voimailua, että pyörä kulkisi paremmin kesällä ja töissäkin jaksaa istua.

Movescount tilastot 2018

Vuoden aikana tuli liikuttua kaikkiaan noin 342 tuntia, joitain kävelyitä ja työmatkapyöräilyä laskematta. Voimaharjoittelun määrä on yllättävän pieni, mutta siinä varmaan näkyy kesätauko, jolloin pyöräily vei kaiken ajan.

Talin ladut kiertävät golf-kentän reunoille

Viime talvena kävin ensimmäistä kertaa testaamassa Talin leppoisat hiihtoladut, jotka kiertävät Talin Golf-kentän mailla. Mäkiä ei juuri ole, baana on suhteellisen leveää ja luntakin viime talvena riitti.

Lifted Fit, Kickstart
Lifted Fit, Kickstart

Alkuvuodesta osallistuin välillisesti Lifted Fit -valmennukseen, joka tähtäsi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin treenin, ravinnon ja palautumisen kautta. Kahdeksan viikon jakso opetti paljon hyvinvoinnista ja etenkin palautumisen eri aspekteista. Joogan tyyliset harjoitteeet ovat auttaneet kehonhuoltoon, sillä nyt niiden jäädessä pois, ovat paikat jumissa. Ravinnon osalta hiilihydraattien kierrätys, eli aamupäivän energian saanti tulee proteiineista ja rasvasta ja treenin jälkeen illalla tankataan hiilihydraattivarastot täyteen, on osoittautunut toimivaksi.

Syksyllä Lifted suuntasi konseptinsa kuluttajille suunnatusta valmennuksesta työyhteisöille ja Lifted Fit -valmennukset jäivät historiaan.

Hyvinvoinnin osalta kävin tänäkin vuonna I Love Me -messuilla, jotka ovat kyllä melkoiset. Huomaa hyvin markkinahumun eron esimerkiksi GoExpoon ja Ski/DigiExpoon messuihin. I Love Me -messuilla riittää näytteilleasettajia ja sisältöäkin on runsaasti. Hyvinvoinnin osalta se tarjoaa ihan mukavan katsauksen aiheeseen ravinnon ja liikunnan osalta.

Uuden opiskelu

FLOW - brain based coaching for agile teams
FLOW – aivokemian ymmärtämistä ketterien tiimien työssä
FLOW - brain based coaching for agile teams
FLOW – avaimia aivoystävälliseen keskusteluun

Vuosittain olen pyrkinyt oppimaan jotain uutta, joka etenkin tietotyössä usein tulee myös työn mukana ja sitä edistäen. Viime vuonna laajensin horisonttia ja osallistuin Neuroleadershipin FLOW-ohjelmaan. Kurssi koostui kahdesta lähioppimisjaksosta, jonka aikana ensin käytiin läpi aivokemian ymmärtämistä ketterien tiimien työssä ja muutama viikko myöhemmin käsiteltiin avaimia aivoystävälliseen keskusteluun.

Arjesta irtautuminen

Red Dead Redemption 2

Pelaaminen on aina ollut yksi tapa irrottautua arjesta ja keskittyä johonkin muuhun. Perinteiseen tapaan kirjoitin vuoden 2017 pelaamisen arvoisista peleistä ja vuoden 2018 pelaamisen arvoisista peleistä. Loppujen lopuksi tuli aika vähän pelattua vuoden aikana, mutta muutamia pelejä sain läpi.

Viime vuonna tuli listalta pelattua Batman: Arkham Knight ja Day of the Tentacle, sekä aloitettua Quantum Break että Assassin’s Creed IV: Black Flag. Tällä hetkellä konsolissa pyörii Red Dead Redemption 2 ja Uncharted 4: A Thiefs End ja odottamassa ovat The Last of Us ja Horizon: Zero Dawn. Ajankäytön ongelmia ei ole näköpiirissä.

Makunautinnot

Gluteenittomat laskiasipullat ja korvapuustit

Parhaat kokit ovat tunnetusti miehiä, joten sillä saralla olen yrittänyt pitää tasoa yllä leipomalla ajoittain kakkuja. Viime vuonna tein muutamia gluteenittomia leivonnaisia, kuten gluteenittoman piimäkakun ja gluteenittomia laskiaispullia ja korvapuusteja. Etenkin pullataikinan kanssa apuna oli parempi puoliskoni, Anne <3. Piimäkakun resepti vaatii vielä hieman hienosäätöä, sillä taikinasta tulee aika tuhtia.

Vuosi 2019

Maastopyöräilyä, hiihtoa, voimaharjoittelua, liikuntaa, teknologiaa ja tapahtumia. Siinä ovat luultavasti tämän vuoden aihepiirit, joita blogissa käsittelen.

Varsinaisia tavoitteita ei tälle kaudelle MTB-Endurossa ole vielä asetettu, mutta syksyllä edessä on Kaldoaivi MTB, eli 130 km maastopyöräilyä erämaassa. Kestävyyttä vaatimaan ajoon pitää varmaan treenata, joten aihetta käsitteleviä kirjoituksia saattaa löytyä blogista.

Vuoden alusta taloomme muutti myös uusi asukas: kääpiövillakoira Martta. Joten voi olla, että jotain kirjoittelen koira-aiheistakin. Martan seikkailuja voi seurata Instagramista.

Kannattaa siis laittaa blogi (RSS-syöte), Twitter ja Instagram seurantaan. Jos teknisemmät aiheet ovat sydäntä lähellä niin myös englanninkielinen ”Rule of Tech” -blogini (RSS-syöte) voi kiinnostaa.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *