Amarok ja Creative Zen V

Olin alkuun hieman epäileväinen MP3-soittimeni toiminnasta Linuxissa, mutta huoli oli turhaa. Olin positiivisesti yllättynyt kuinka helposti Creativen Zen V Plus Linuxin ja Amarokin kanssa toimi. Tarvittiin vain libmtp:n asentaminen, Gentoon USE-asetuksiin Amarokille mtp ja Amarokin laiteasetuksissa määriteltiin laitteeksi MTP-laite. Lopuksi vielä piuha kiinni ja yhdistä.

Libmtp on POSIX-yhteensopiva (lue Linux) toteutus Microsoftin Media Transfer (MTP) protokollasta, josta libmtp:n toteuttamaa käyttöjärjestelmästä riippumatonta MTP Basic -rajapintaa on ehdotettu myös standardoitavaksi. Libmtp on yhteensopiva useiden MTP:tä käyttävien laitteiden kanssa.

Amarokin ja Zen V:n yhteistoiminta ja kappaleiden siirtäminen on melkein helpompaa Linuxissa kuin Windowsissa, sillä turhat kikkailut on jätetty pois. Musiikin siirtäminen onnistuu normaalisti raahaa & pudota -menetelmällä, kansitaidekin näytti siirtyvän ja kun vielä soittolistan luominenkin onnistui, olen tyytyväinen. Tietenkin Creativen oma ohjelma tarjoaa mahdollisuuden soittimen kokonaisvaltaiselle käyttämiselle, mutta en tarvitse MP3-soittimeen ahdettuja turhia ominaisuuksia kuten videoita, kalenteria tai tehtäviä.

Hieman alle vuoden ikäinen Creative Zen V Plus on toiminut mainiosti ja radionkin herkkyys on ihan kohtalainen. Kestävyyskin on kohdallaan, vaikka yhden napin toiminnassa onkin jo hieman jäykkyyttä havaittavissa ja kuulokkeista kuuluu ajoittain hiljaista nakutusta. Kosteassa pyöräilypaidassa vietettyjen tuntien huomioiden, tämä ei ole mikään yllätys.

Mielestäni Zen V Plus tarjoaa hyvän vaihtoehdon kaikkialla hehkutetulle iPodille, vaikka en juurikaan Creativen tuotteita (äänikortit) arvosta ja pidän Applen tuotteista. Lukuunottamatta iTunesia, en näe mitä erikoista iPodissa on, muuta kuin kalliimpi hinta, ei radiota eikä kelvollista Linux-tukea. Seuraavaa soitinta hankittaessa voikin laitteen Linux-tuki olla ratkaisevassa asemassa, tai sitten vaan täytyy yksinkertaisesti hankkia samalla kertaa sekä Macbook että iPod.

Amarok

Posted

in

,

by

Comments

4 vastausta artikkeliin “Amarok ja Creative Zen V”

 1. Marko avatar

  Asiasta en toki mitään käytännössä tiedä, koska en omista iPodia, mutta Applen tuki-sivuston mukaan iPodin käyttäminen useiden iTunesien kanssa on mahdollista. Ei kyllä olisi yhtään yllättänyt, jos tuo ei olisi ollut mahdollista.

  Tottumuksella on painoarvoa ja se ratkaisee monia vaihtoehtoisia asioita. Jos voisin valita, olisi työpöydälläni OS X, mutta PC-romuissa se ei nyt ole oikein mahdollista. Olisi tuossa tietenkin iBook, mutta se tykkää hieman liikaa rantapallon pyörittämisestä. Leopardia odotellessa.

 2. Daily avatar
  Daily

  ”Kyllä Macbookin ja iPodin yhdistelmä silti kuulostaa houkuttelevalta :)”

  Varmasti, mutta sekin on aika pitkälle tottumiskysymys. Itse olen edelleen tyytynyt AmaroK + iPod yhdistelmään, vaikka iPodille löytyikin kaveriksi Macbook ja nyttemmin Macbook Pro. Saattaa myös johtua tietämättömyydestä, sillä olen ollut siinä käsityksessä iPodia ei voi jakaa useamman iTunesin kanssa vaan valtuutettuna voi olla vain yksi iPod kerrallaan.

 3. Marko avatar

  Heh, tuohan on sitten vain positiivista.

  Googletin juttua kirjoittaessani nopeasti iPodin Linux-tuesta ja päädyin selkeästi vääriin johtopäätöksiin. Näköjään AmaroKilla onnistuu iPodin käyttäminen siinä missä muidenkin MP3-soittimien. Linuxille näytti olevan myös ohjelmia iPodin hallintaan kuten gtkpod.

  Kyllä Macbookin ja iPodin yhdistelmä silti kuulostaa houkuttelevalta :)

 4. Daily avatar
  Daily

  ”… eikä kelvollista Linux-tukea”

  Miten niin ei kelvollista Linux-tukea? Itse olen ainakin tyytyväisenä jo reilun vuoden päivät mennyt yhdistelmällä AmaroK ja iPod. Iloinen yllätys oli myös se, että AmaroK:lla onnistui myös siirto iPodista tietokoneeseen ja sain talteen musiikkikokoelmani jonka jo luulin levyrikon yhteydessä kadonneen. Kaiken hyvän lisäksi jopa niiden uudelleen järjestely onnistui…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *