Vuoden 2022 kertaus

Vuosittain on ollut perinne kerrata vuoden vaihtuessa edellisen vuoden kirjoitusten aiheita ja mitä muuta vuoden aikana on tapahtunut. Vuosi 2022 onkin blogikirjoitusten osalta helppo tapaus ja muutenkin vuosi oli leppoisaa arkea. Kirjoituksia kertyi harvakseltaan ja tässä niistä lyhyt kertaus.

Autoilu

Helmikuun lumimyräkän aikaan kävimme koeajamassa Volvo XC60 T8 Hybridin, kun auton vaihtaminen oli ajatuksissa. Hieno auto, mukavahko ajaa vaikka en tykännyt ilmajousituksen leijunnasta ja nelivedolla pääsi hyvin. Sähköllä pääsi noin 40 kilometriä ja tällöin mentiin vain takavetona, joka on liukkaalla kelillä aika jännä tunne etuvedon jälkeen. Nelivedolla mentäessä otetaan polttomoottori käyttööön ja kulutus hyppää, kuten myös tyhjällä akulla ajettaessa. Tässä 2019 vuosimallissa oli vielä käytössä perinteisempi ja ”käytettävämpi” informaatiojärjestelmä eikä uudempien Android Autoa.

Volvo XC60 T8

Auto jäi lopulta talvella vaihtamatta, mutta syksyllä pihaan löytyi Transporterin tilalle Volvo XC60 D4 AWD vuosimallia 2014. Dieseliä, nelivetoa ja automaattivaihteita.

Volvo XC60 D4 AWD, 2014

Hiihto

Viime talvi oli oikea runsasluminen talvi pakkasten kera ja pääsimme nauttimaan jääladuista ja Haikkaanlahden pitkistä reiteistä. Haikkaanlahdella olemme hiihtäneet jo useana vuonna, mutta Olkkolan lenkki kiertäen takaisin Haikkaanlahdelle on jäänyt tekemättä. Matkaa reitillä kertyi 8,3 kilometriä ja aikaa luistelusuksilla meni noin 53 minuuttia. Eli leppoisaa hiihtelyä.

Haikkaanlahden Olkkolan peltoladut

Keväällä pääsimme myös hyvin liukulumikenkäilemään. Päihänniemi oli yksi hyvä kohde päiväretkelle liukulumikenkien ja koiran kanssa. OAC XCD GT 160 -sukset EA 2.0 -siteillä toimivat hyvin, samoin kuin lyhyemmät ja leveämmät OAC KAR 149:t.

Liukulumikengillä Päihänniemessä
Kuka hallitsee hiihdon valtaistuinta lentokentällä?

Pyöräjutut

Pyöräily on aina tärkeässä osassa kesän harrastuksia ja tänä vuonna se aloitettiinkin jo keväällä käynnistämällä Endurojunnut-valmennustoimintaa Lappeenrannassa. Lumiset polut ja pitkittynyt talvi teki hommasta hieman haastavaa, mutta saatiin hyvä alku kauteen.

Kesän tullen pyörävalikoima kasvoi sekä sähkömaastopyörällä että sähkögravelilla, joten oli aika tutkia uusia reittejä ja koekäyttää Garmin Edge 1040 Solaria. Hieno laite, auringosta sai ladattua lisävirtaa ja parempia karttoja etenkin maastopyöräilyyn Hyllystä. Muutaman päivän testin perusteella jatkoin kuitenkin Garmin Fenix 6X Pro:lla, johon myös saa kartat, vaikkakin onhan se näyttö aika paljon pienempi kuin oikeassa pyöräilytietokoneessa.

Garmin Edge 1040

Pyöräilyn osalta oli alkujaan tarkoitus ajaa ainakin Funduro Cupin osakilpailuja, mutta sairastumiset tulivat tielle. Kotipoluilla tuli ajettua sitäkin enemmän, etenkin kun Kenevo SL:n sähköavustus tarjosi mahdollisuuksia erilaisiin reittivalintoihin. Myös Creo SL toi gravel-lenkkeihin mukavaa rentoutta.

Sähköavustein maisemalenkillä

Jos muuten alamäkipyöräilyn historia Suomessa kiinnostaa, kannattaa katsoa Joonas Vinnarin erinomainen SUOMI DH: Tarina ystävistä ja painovoimasta -dokumenttielokuva.

Kesäloma

Kesälomalla kävimme Puss Campilla ja se olikin yksi niistä harvoista kerroista Bike Parkissa, vaikka Mielakassa toki muutamaan kertaan kävimme kevään Funduro-leirillä ohjaajana toimimisen lisäksi. Ehkä kesän kohokohta oli yön yli reissu Saimaalle partiolaisten Sissi-hinaajalla ja kerrankin näimme revontulia.

Yön yli Saimaalla

Työprojektit

Työprojektien osalta rakentelin osana isompaa tiimiä Nightingale Healthin Livit-sovellusta ja käsittelin sen toimintaa kirjoituksessa. Ideana Nightingalella on tarjoata kuluttajille terveystietoutta verinäytteisiin perustujen ja tehdä se sormenpään veripisaroiden kautta. Ihan jännä konsepti, paljon tietoutta terveyteen parempaan elintapojen kautta ja niihin kannustaen.

Livit by Nightingale Health

Osaamisen kehittämisen osalta tuli kerrytettyä kokemusta etenkin React Nativesta ja Detoxista. Ehdin myös viimein suorittamaan Full Stack Openin ensimmäiset 5 osaa ja saada kurssitodistuksen :)

Pelaaminen

Vuoden aikana tuli ehkä pelattua jonkin verran. PlayStation 4:ssa pyöri ainakin Assassin Creed: Odyssey, Red Dead Redemption 2, God of War, Horizon Forbidden West. Lisäksi syksyllä ostin Xbox Series X:n, jossa Game Passin kautta tuli pelattua Prey, Far Cry 5 ja Return to Monkey Island. Tietokoneella jatkoin Monkey Islandien pelaamista sarjan ensimmäisestä osasta alkaen, kun pelisarja on jäänyt aikaisemmin kokematta.

2023

Vuosi 2023 tulee olemaan erilainen kuin aikaisemmat vuodet, sillä huhtikuussa koittaa aika vanhenpainvapaille sekä pidemmille lomille myös kesällä. Jännää. Saa nähdä miten jää aikaa harrastuksille ja pyöräilylle, olisiko kerrankin aikaa kiertää muutamat MTB-Enduron osakilpailut?

Kannattaa laittaa blogi (RSS-syöte), Twitter ja Instagram seurantaan. Jos teknisemmät aiheet ovat sydäntä lähellä niin myös englanninkielinen ”Rule of Tech” -blogini (RSS-syöte) voi kiinnostaa. Ja seuratkaa tietenkin Marttaa Instagramissa.

Katsaus vuoteen 2020

Vuosi 2020 vaihtui viimeinkin vuodeksi 2021 ja tämä vuosi näyttää alustavasti lupaavalta. Kunnon talvi on vallannut koko Suomen, rokotteet Koronaan ovat tuloillaan ja päivät alkavat pidentyä. Mutta ennen tämän vuoden askareita, on hyvä katsoa miltä vuosi 2020 näytti.

Siirtyminen etätöihin

Työelämä koki Korona-aikana, jos näin voi sanoa, tervetulleen uusiutumisen asenteessa etätöihin. Valtiovallan suosittelema etätyö pakotti yritykset miettimään, olisiko tässä ainakin osittain uusi normaali. Saimaanharjulla etätöihin oli siirrytty jo 2019 lopussa, joten muutos arkeen oli vähäinen. Etätyöpiste sai vuoden aikana lisäyksenä kunnon työtuolin ja uuden pöytävalon. Lisäksi kommunikaation avuksi hankin Logitechin StreamCamin ja kodin verkkolaitteet lisääntyivät Google Wifi -Meshillä.

Hiihto

Muuttaminen toissa vuonna Etelä-Karjalaan ja Saimaanharjulle toi muutoksia myös hiihtoreitteihin. Talvi oli viime vuonna lyhyt ja ehdin käydä testaamassa vain Saimaanharjun Konstun kuntoradan. Tänä vuonna on talvi alkanut paremmin ja Lappeenrannan lentokentän ympäri on tullut hiihdettyä jo useamman kerran.

Retkeily

Pyöräjuttujen lisäksi harrastamme hieman retkeilyä ja vuoden aikana testasimme Haikkaanlahden retkeilyreitin Riutanniemen kierroksen osalta. Kävimme lähiretkellä Orrainpolulla, joka oli nätti retkeilyreitti Savitaipaleella.

Yön yli reissun teimme myös Puumalaan ja Norppapolulle, joka on 13 km pitkä sisältäen osakierroksia 2,8 ja 4 km väliltä. Kulkuaika on 5 tuntia. Reitin varrella on 2 tulipaikkaa ja 4 uimarantaa.

Kesälomalla kiersimme Kuusamossa Pienen Karhunkierroksen kääpiövillakoiran kanssa satojen muiden retkeilijöiden kanssa.

Kesäloma

Kesälomalle oli muutamia suunnitelmia, mutta vallitsevan ajanjakson takia ne hieman muuttuivat. Alkujaan oli tarkoitus lähteä Kaldoaivi MTB:hen, mutta se siirtyi vuodelle 2021. Kesälomaa oli ruhtinaalliset pari viikkoa ja sen vietimme tekemällä pakulla pienen Lapin reissun. Aloitimme Rukalta, josta jatkoimme Saariselälle ja sieltä Leville. Hienoja päiviä pyörän päällä.

Ensimmäinen pysähdys reissulla oli Rukalla, jossa pääsimme testaamaan juuri rakenteilla olevan Bike Parkin, sekä paikallisten aktiivien rakentamat MTB-Enduro reitit. Rukalle on syntymässä hieno Bike Park, etenkin jos mukaan laskee epäviralliset reitit, jotka tarjoavat luonnonmukaisempaa ajettavaa. Odotan innolla miltä reitit näyttävät 2021 syksyllä.

Saariselkä tarjosi hyvät maastopyöräreitit pidempiin ajoihin, joista testasimme muutamat vaihtoehdot. Kirjoituksessa lisäksi esiteltynä ne parhaimmat ja tunnetuimmat reitit.

Pyöräjutut

Tänä vuonna pyörähommat jäivät vähille ja keskittyivät lähipoluilla ajamiseen. Autoimme kesän aikana Lappeenrannan Junnupyöräilyssä lenkkien vetämisessä, valmensimme Funduro leirillä Nuuksiossa, pidimme kisatoimistoa Funduro Cupin Saimaa -osakilpailussa ja järjestimme EBA ry:n Endurojunnuille leirin Ruokolahdella.

Kävimme ajamassa muutaman kerran yhden Lappeenrannan parhaimmista maastopyöräreiteistä Karhusjärvellä. Lähtöpaikkana toimii hyvin Viipurinportin ABC, jolle voi ajaa takaisin enemmän tai vähemmän kierrellen tai samaa reittiä takaisinpäin. Toinen mukava reitti on ajaa Haikkaanlahden retkeilyreitti etenkin jälkimmäisen puoliskon suhteen. Helppoa ja rentoa rullailua, jossa taukopaikoilla voi paistaa vaikka makkaraa.

Lähimaaston reitit tulivat kesän aikana tutuiksi ja ne osoittautuivat mainioiksi poluiksi muutaman tunnin aktiiviseen ajoon. Maastopyöräenduro-tyylisiäkin reittejä löytyi ja ideoita uusien rakentamisesta on jo ensi vuodelle.

Pyöräilyn saralla kalustona toimi edelleen Specialized Enduro Elite 6Fattie ja Nordest Bardino. Syksyllä pyöräkuume oli koholla ensi vuoden enemmän poluille painottuvaa ajoa ajatellen. Kävin testaamassa Varustamosta Specializedin Stumpjumper Evoa, joka oli aika pätevä peli. Suurin muutos vuoden aikana maastopyöräilyssä oli vaihtaminen usean vuoden jälkeen takaisin SPD-polkimiin.

Ratsastus

Anne on harrastanut ratsastusta lähes yhtä kauan kuin minä pyöräilyä ja on ammatiltaan ratsastuksenohjaaja, joten tänä syksynä oli aika tutustua hänen harrastukseensa. Eli aloitin Einolan Tallilla aikuisten ratsastuksen alkeiskurssin ja vuoden loppuun mennessä oli 10 ratsastuskertaa takana.

Ja kaiken sen lisäksi

Vuoden aikana aloitimme myös toisen uuden harrastuksen: boulderoinnin. Tai olin muutama vuosi sitten jo käynyt useamman kerran kiipeilemässä, mutta aina tauon jälkeen on mukava aloittaa uudestaan. Kävimme kiipeilemässä Boulder Saimaalla, joka on pieni ja toimiva kiipeilykeskus Lappeenrannan lentokentän päädyssä.

Pelaaminen

Vuoden aikana tuli ehkä pelattua hieman enemmän kuin aikaisemmin. PlayStation 4:ssa pyöri ainakin Assassin Creed: Origins (läpi), Until Dawn (läpi), Control (läpi), Rise of the Tomb Raider (läpi). Vuoden alussa listaamani peleistä Star Wars Jedi: Fallen Order, Disco Elysium, Untitled Goose Game, Assassin’s Creed Odyssey ja Detroit: Become Human odottavat vielä ostoslistalla.

2021

Kulunut vuosi oli erikoinen ja toivotaan tästä vuodesta erilaista. Tänä vuonna maastopyöräilyn osalta kalenterissa on ainakin Kaldoaivi MTB ja lisäksi kalenterissa on Funduro Cupin ja MTB-Enduron SM-sarjan osakilpailut, joista ainakin muutamaan olisi tarkoitus osallistua. Jää nähtäväksi, millaiseksi kesä muodostuu.

Kannattaa laittaa blogi (RSS-syöte), Twitter ja Instagram seurantaan. Jos teknisemmät aiheet ovat sydäntä lähellä niin myös englanninkielinen ”Rule of Tech” -blogini (RSS-syöte) voi kiinnostaa. Ja seuratkaa tietenkin Marttaa Instagramissa.

Katsaus vuoteen 2019

Huomenna alkaa uusi vuosi ja uusi vuosikymmen. Tämä vuosi on pitänyt sisällään paljon tapahtumia, että aikaa ei ole juuri jäänyt pohtimaan mennyttä vuosikymmentä, joten perinteiseen tapaan kerrataan mitä tänä vuonna tapahtui.

Vuosi 2019

Espoosta Saimaanharjulle

Muutimme Annen kanssa syksyllä Espoosta Saimaanharjulle ostaen ensimmäisen yhteisen talon. Muuton yhteydessä tuli muutaman kerran reissattua pääkaupunkiseudulle ja yövyttyä hotelleissa. Vietimme Staycationin GLO Sellossa ja olin työreissulla Both Helsingissä, lisäksi olimme pari kertaa Hotelli Sveitsissä Hyvinkäällä.

Kesäloma

Kesälomalla piti alkuperäisten suunnitelmien mukaan lähteä ajamaan Åre Bike Parkiin, Järvsö Bike Parkiin, käydä Rukalla järjestämässä MTB-Enduro kisat, ajaa Kaldoaivi MTB ja rullailla Lofooteille, mutta asiat muuttuivat. Teimme, tai siis teetimme, Espoon asuntooni ennen sen vuokralle laittamista keittiöremontin, kävimme vaeltamassa Teijon Kansallispuistossa ja vieraillimme asuntomessuilla Kouvolassa.

Pyöräjutut

Tänä vuonna pyörähommat jäivät aika vähille, keskittyen EBA ry:n roolissa Endurojunnujen ja -mimmien valmentamiseen, muutamaan pyöräreissuun ja yhteen MTB-Enduro -kisaan. Rennompi pyöräilyvuosi siis.

Keväällä kävimme rullaamassa Tofkholmassa ja kesällä Ruokolahdella avautui Saimaa Bike Park, jonka kävimme testaamassa useampaan otteeseen. Tukholma oli jälleen mainio reissu ja Saimaa Bike Park tarjosi hyvät reitit ja Suomen parhaan hissilinjan. Kävimme myös testaamassa Porkkalanniemen maantiepyörällä ja sitä ei kyllä voi suositella.

Valmentaminen oli vuoden teema pyöräjutuissa, kun Annen kanssa vedimme Endurojunnujen lisäksi Enduromimmeille muutaman valmennuksen ja kävimme vielä Puss Campilla ohjaamassa aloittelijaryhmän.

Lähimaastossa kehitimme harjoittelumahdollisuuksia auttamalla siivoamaan Karakallion Trail Centerin reittejä, mutta oma ajaminen jäi siellä vähille. Kauden ainoan pyöräkisan ajoin Laajavuoressa Funduro-hengessä ja olihan se ihan kivaa. Ensimmäistä kertaa tuli käytyä myös Fiskars Bike Expossa, vaikkakin Larun pyörän teltalla testipyöriä esitellen.

Pyöräilyn saralla kalusto pysyi pääsosin samana, mutta sai päivityksiä. Jäykkäperään laitoin Vittoria Airlinerin taakse suojaamaan vannetta ja Specialized Enduron uusiin Newmenin kehiin laitoin vanneteipin asemesta Deaneasyn Tune-no-Tape plugit. Vanteiden suojaksi vaihdoin Huck Norriksista hieman järeämpään Rimpactin vaahtomuoviin. Ainiin, ostinhan toki uuden pyörän, Nordest Bardinon

Oppiminen

Vuoden aikana tuli myös opiskeltua, sekä työn että urheilun osalta. Kävin kuuntelemassa kestävyysurheilijan ravitsemuksesta ja luin Aki Hintsan Voittamisen anatomia -kirjan.

Ja kaiken sen lisäksi

Vuodessa tapahtui paljon myös blogikirjoitusten ulkopuolella. Alkutalvesta kotiimme muutti uusi perheenjäsen, Martta, joka muutti päivittäisen rytmin ja toi iloa päiviin.

Vaihdoin Etelä-Karjalaan muuttamisen yhteydessä myös työpaikkaa ja aloin tekemään etätöitä. Kävin jo toistamiseen ratsastamassa. Ostin (muutto/retki)pakun.

Pelaaminen on ollut kausittaista ja konsolissa pyöri vuoden aikana Red Dead Redemption 2 (kesken), Uncharted 4: A Thiefs End (läpi), Horizon: Zero Dawn (läpi) ja The Last of Us (kesken). Uusina peleinä listalle päätyivät Assassin Creed: Origins, Uncharted: Lost Legacy (läpi) ja Until Dawn (aloittamatta).

Vapun aikoihin teimme lyhyen hiihtolomareissun Rukalle. Rukan vaunualue oli vuosikymmeniä rakas lomapaikka, mutta kehitys kehittyy ja se korvataan hotellilla. Yhden aikakauden päätös.

Uudelle vuosikymmenelle

Syksy on ollut rytmiltään uuden opettelua ja se alkaa hiljaksiin löytymään. Klo 6:00 tai 5:30 herätys ja 7:00 työhuoneeseen. Välissä koiran kanssa lenkkeilyä ja töiden jälkeen liikuntaa. Tähän on hyvä lisätä treenaamista, joka jatkaa samaa sarjaa kuin aikaisempina vuosina: maastopyöräilyä, hiihtoa, voimaharjoittelua ja boulderointia. Uusina lajeina ensi vuonna kalenteriin tulevat melonta ja soutu. Tietenkin myös omakotitalon askareet pitävät liikkeessä. Eli blogin aihepiirit pysyvät suurilta osin samoina elämiseen liittyvinä tapahtumina.

Ensi vuonna maastopyöräilyn osalta kalenterissa on ainakin Kaldoaivi MTB, joka tänä vuonna jäi ajamatta. Lisäksi Tofkholmaan pitää lähteä ja sen lisäksi ajaa muutama Funduro Cupin osakilpailu. Saimaa Bike Park ja Mielakan Bike Park ovat nyt lähempänä kuin aikaisemmin ja ehkä EBA ry:n hommien jatkuessa tulee joitain valmennuksiakin pidettyä.

Kannattaa siis laittaa blogi (RSS-syöte), Twitter ja Instagram seurantaan. Jos teknisemmät aiheet ovat sydäntä lähellä niin myös englanninkielinen ”Rule of Tech” -blogini (RSS-syöte) voi kiinnostaa. Ja seuratkaa tietenkin Marttaa Instagramissa.

Katsaus vuoden 2018 kirjoituksiin

Vuosi on kääntynyt uudelle luvulle ja perinteiseen tapaan on aika tehdä lyhyt katsaus missä teemoissa blogi viime vuonna pyöri. Numeroina vuosi 2018 koostui 20:sta kirjoituksesta, eli kaksi juttua kuukaudessa paitsi loppukesästä ja alkusyksystä. Aiheina käsiteltiin urheilua ja hieman teknologiaa, eli jatkettiin toissa vuoden tapaan. Tässä lyhyt yhteenveto käsitellyistä aiheista.

MTB-Enduro ja pyöräily

Urheilu ja etenkin pyöräily on sydäntä lähellä ja myös viime vuonna tuli kierrettyä muutama MTB-Enduron SM-sarjan osakilpailu ja pari muuta kisaa.

G-Form Enduro WarmUp 2018
G-Form Enduro WarmUp 2018 (kuva: Antti Sinisalo)

Kilpailukausi avattiin G-Form Warm-Up Endurossa Meri-Teijossa, jossa vauhdissa näkyi kevään vähäinen vauhtiajo, kun ei ulkomaillakaan tullut käytyä hakemassa vauhtia. Lopputuloksissa sija 26. ei juuri lämmittänyt.

Sportax Enduro Series SM 1: Messilä
Sportax Enduro Series SM 1: Messilä (kuva: Black Sheep Design)

MTB-Enduron SM-sarja avattiin Messilässä, joka edellisvuoden tapaan tarjosi lämpöä, aurinkoa ja poljettavaa myös mäen päälle. Muutamana aikaisempana vuotena olen Messilän kisan aikaan ollut Tofkholmassa, mutta nyt oli aika tutustua mitä Messilällä olisi tarjottavana.

Uudet reitit, nopeat rinteet ja hieman varovainen lähtö kauteen tuotti lopputuloksena sijan 62. Ajo sujui hyvin, vauhti tuntui hyvältä, mutta kello ei ollut samaa mieltä.

Ride More Cup Mielakka (kuva: Black Sheep Design)
Ride More Cup Mielakka (kuva: Black Sheep Design)

Messilän kilpailun jälkeen oli hyvä lähteä etsimään vauhtia aina miellyttävään Ride More Cup: Mielakan rentoon kisaan. Viime vuoden tapaan aurinko porotti pilvettömältä taivaalta, lämmintä oli 25 astetta ja radat olivat pölyisen liukkaita ja nopeita. Oma ajo alkoi löytää muotonsa, kiitos muutaman Bike Park -päivän ennen kisaa, ja lopputuloksissa olin Yleisessä-sarjassa sijalla 5.

Sportax Enduro Series 2018 SM2: Sappee (kuva: Eero Lemmelä)
Sportax Enduro Series 2018 SM2: Sappee (kuva: Eero Lemmelä)

MTB-Enduron SM-sarja jatkui tutuissa maisemissa Sappeella, jossa tarjolla oli Bike Parkista tuttuja reittejä ja muutamia uusia. Lopputuloksissa 34. sija oli jo paljon mieltä ylentävä kuin Messilässä. Erikoiskokeet sujuivat asiallisesti molemmilla kierroksilla, eikä mitään suurempia ongelmia ollut. Vaikka Sappeella oli hissi käytössä ja siirtymät olivat lyhyitä, tuntui kisa selvästi raskaammalta kuin Messilän hissitön kilpailu. Erikoiskokeiden välillä ei paljoa palautumista ehtinyt tekemään.

Sappee Bikefest 2018 yhteenveto
Sappee Bikefest 2018 yhteenveto

Olen muutaman vuoden ollut EBA ry:n tehtävissä ja olemme järjestäneet Sappeen kanssa yhteistyössä Sappee Bikefesteillä MTB-Enduron. Tänä vuonna Bikefestit menivät kokonaan järjestämisen puitteissa, enkä ehtinyt kisaamaan itse ollenkaan. MTB-Enduro-kisan järjestämisessä on yllättävän paljon työtä, merkkauksesta kisatoimiston pitämiseen ja asioiden hoitamiseen. Myöhemmin syksyllä osallistuimme myös Season Finalissa ajetun MTB-Enduron järjestämiseen.

SM3 Levi: Funduron rentoa menoa
SM3 Levi: Funduron rentoa menoa

Heti Sappee Bikefestien jälkeen alkoi kesäloma ja matka kohti Årea, kunhan ensin kierrettiin Lapin ja MTB-Enduron Levin -osakilpailun kautta. Bikefestit hieman painoivat silmissä, joten ajoin Levillä vain Funduro-sarjan, eli lauantaina ajetut erikoiskokeet. Perjantaina sai rauhassa seurata kisakuskien menoa Kätkätunturin pitkällä erikoiskokeella. Lauantaina 8 erikoiskokeen, 50 kilometrin ja 3 tunnin jälkeen nousin ”odotetusti” korkeimmalle podiumpaikalle, vaikka kyllä siihen sai tehdä töitä. Levin erikoiskokeet olivat viime vuotista parempia.

MTB-Enduron SM-sarja jäi viime vuonna hieman vajaaksi, kun Levillä ajoin Funduroa, enkä käynyt Himoksella ja kauden päättäneessä Ukkohallan osakilpailussa. Ehkä tänä vuonna sitten paremmalla tahdilla, vaikka Levi ja Himos jäävät varmasti väliin.

Mitä reittejä ajettaisiin?
Järvsö Bergscykel Park: mitä reittejä ajettaisiin?

Kauden päätavoite näytti muodostuvan hauskanpidoksi MTB-Enduron parissa, jota saatiin toteuttaa juhannuksen aikaan Järvsö Bergscykel Parkissa. Reitit tarjosivat vaihtelua kevyestä rullailusta Barbrolla, Manolitolla ja Malinilla enemmän ajamista vaativiin En Tuff Brudiin, Twist Twistiin ja DH-tyylisiin Itzy Bitzyyn ja Kristiniin. Vuoden 2018 kesällä auki oli vain kohtalaisen hidas Sydliften, kun uutta Toppliftenia rakennettiin. 10 minuutin hissinousu palautti noin 4 – 5 minuutin laskuista ja päivässä ajoimme vajaat 10 laskua. 

Åre Bike Park
Åre Bike Park

Juhannuksen aikaan täytimme aikaisempien vuosien matkasuunnitelman käydä Åre Bike Parkissa, ja koska emme olleet päässeet Åreen parina edellisenä vuotena, suuntasimme sinne myös elokuussa Levin reissun jälkeen. Matka Järvsöstä Åreen oli jotain neljä-viisi tuntia ja Leviltä saikin jo työntää vajaat 15 tuntia. Mutta olihan se sen arvoista.

Åre Bike Park tarjoaa hyvät edellytykset maastopyöräilyyn painovoiman avustuksella ja 853 metrin korkeuserolla ei hissille tarvitse kurvata joka toisen minuutin välein. 34 merkattua reittiä risteilee tunturin rinteillä sopivasti ja Åreskutanin huipulta pääsee alas yhdistelemällä useampaa reittiä. Åren hissiliput ovat hinnaltaan vain hieman kalliimpia kuin Suomen Bike Parkeissa ja etua tulee ostaessa useamman päivän lipun. Jälkimmäisellä reissulla ostimme 8 päivän lipun, jonka sai 5 päivän hinnalla, muistaakseni noin 160 euroa.

Muita pyöräilyaiheisia kirjoituksia olivat käynti GoExpossa ja sähköpyörät, sekä Suunto Bike Sensorin testaus trainerin kanssa.

MTB-Enduron osalta jäi blogiin kirjaamatta, että pidin kesän aikana muutaman muun lajiaktiivin kanssa Endurojunnut-valmennusta pääkaupunkiseudun junioreille. Viime vuonna tulikin käytyä Bike Parkeissa useamman kerran, vaikka varsinainen ajaminen jäi vähemmälle. Junnut pitivät valmennuksesta ja se jatkuu myös tänä kesänä.

Urheilu ja hyvinvointi

Pyöräilyn lisäksi tulee harrastettua hiihtoa ja kuntosalilla voimailua, että pyörä kulkisi paremmin kesällä ja töissäkin jaksaa istua.

Movescount tilastot 2018

Vuoden aikana tuli liikuttua kaikkiaan noin 342 tuntia, joitain kävelyitä ja työmatkapyöräilyä laskematta. Voimaharjoittelun määrä on yllättävän pieni, mutta siinä varmaan näkyy kesätauko, jolloin pyöräily vei kaiken ajan.

Talin ladut kiertävät golf-kentän reunoille

Viime talvena kävin ensimmäistä kertaa testaamassa Talin leppoisat hiihtoladut, jotka kiertävät Talin Golf-kentän mailla. Mäkiä ei juuri ole, baana on suhteellisen leveää ja luntakin viime talvena riitti.

Lifted Fit, Kickstart
Lifted Fit, Kickstart

Alkuvuodesta osallistuin välillisesti Lifted Fit -valmennukseen, joka tähtäsi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin treenin, ravinnon ja palautumisen kautta. Kahdeksan viikon jakso opetti paljon hyvinvoinnista ja etenkin palautumisen eri aspekteista. Joogan tyyliset harjoitteeet ovat auttaneet kehonhuoltoon, sillä nyt niiden jäädessä pois, ovat paikat jumissa. Ravinnon osalta hiilihydraattien kierrätys, eli aamupäivän energian saanti tulee proteiineista ja rasvasta ja treenin jälkeen illalla tankataan hiilihydraattivarastot täyteen, on osoittautunut toimivaksi.

Syksyllä Lifted suuntasi konseptinsa kuluttajille suunnatusta valmennuksesta työyhteisöille ja Lifted Fit -valmennukset jäivät historiaan.

Hyvinvoinnin osalta kävin tänäkin vuonna I Love Me -messuilla, jotka ovat kyllä melkoiset. Huomaa hyvin markkinahumun eron esimerkiksi GoExpoon ja Ski/DigiExpoon messuihin. I Love Me -messuilla riittää näytteilleasettajia ja sisältöäkin on runsaasti. Hyvinvoinnin osalta se tarjoaa ihan mukavan katsauksen aiheeseen ravinnon ja liikunnan osalta.

Uuden opiskelu

FLOW - brain based coaching for agile teams
FLOW – aivokemian ymmärtämistä ketterien tiimien työssä
FLOW - brain based coaching for agile teams
FLOW – avaimia aivoystävälliseen keskusteluun

Vuosittain olen pyrkinyt oppimaan jotain uutta, joka etenkin tietotyössä usein tulee myös työn mukana ja sitä edistäen. Viime vuonna laajensin horisonttia ja osallistuin Neuroleadershipin FLOW-ohjelmaan. Kurssi koostui kahdesta lähioppimisjaksosta, jonka aikana ensin käytiin läpi aivokemian ymmärtämistä ketterien tiimien työssä ja muutama viikko myöhemmin käsiteltiin avaimia aivoystävälliseen keskusteluun.

Arjesta irtautuminen

Red Dead Redemption 2

Pelaaminen on aina ollut yksi tapa irrottautua arjesta ja keskittyä johonkin muuhun. Perinteiseen tapaan kirjoitin vuoden 2017 pelaamisen arvoisista peleistä ja vuoden 2018 pelaamisen arvoisista peleistä. Loppujen lopuksi tuli aika vähän pelattua vuoden aikana, mutta muutamia pelejä sain läpi.

Viime vuonna tuli listalta pelattua Batman: Arkham Knight ja Day of the Tentacle, sekä aloitettua Quantum Break että Assassin’s Creed IV: Black Flag. Tällä hetkellä konsolissa pyörii Red Dead Redemption 2 ja Uncharted 4: A Thiefs End ja odottamassa ovat The Last of Us ja Horizon: Zero Dawn. Ajankäytön ongelmia ei ole näköpiirissä.

Makunautinnot

Gluteenittomat laskiasipullat ja korvapuustit

Parhaat kokit ovat tunnetusti miehiä, joten sillä saralla olen yrittänyt pitää tasoa yllä leipomalla ajoittain kakkuja. Viime vuonna tein muutamia gluteenittomia leivonnaisia, kuten gluteenittoman piimäkakun ja gluteenittomia laskiaispullia ja korvapuusteja. Etenkin pullataikinan kanssa apuna oli parempi puoliskoni, Anne <3. Piimäkakun resepti vaatii vielä hieman hienosäätöä, sillä taikinasta tulee aika tuhtia.

Vuosi 2019

Maastopyöräilyä, hiihtoa, voimaharjoittelua, liikuntaa, teknologiaa ja tapahtumia. Siinä ovat luultavasti tämän vuoden aihepiirit, joita blogissa käsittelen.

Varsinaisia tavoitteita ei tälle kaudelle MTB-Endurossa ole vielä asetettu, mutta syksyllä edessä on Kaldoaivi MTB, eli 130 km maastopyöräilyä erämaassa. Kestävyyttä vaatimaan ajoon pitää varmaan treenata, joten aihetta käsitteleviä kirjoituksia saattaa löytyä blogista.

Vuoden alusta taloomme muutti myös uusi asukas: kääpiövillakoira Martta. Joten voi olla, että jotain kirjoittelen koira-aiheistakin. Martan seikkailuja voi seurata Instagramista.

Kannattaa siis laittaa blogi (RSS-syöte), Twitter ja Instagram seurantaan. Jos teknisemmät aiheet ovat sydäntä lähellä niin myös englanninkielinen ”Rule of Tech” -blogini (RSS-syöte) voi kiinnostaa.

Katsaus vuoden 2017 kirjoituksiin

Vuosi on jälleen vaihtunut ja on aika tehdä lyhyt katsaus missä teemoissa blogi vuonna edellisenä vuonna pyöri. Vuonna 2017 jatkettiin verkkaisella kirjoitus per kuukausi -tahdilla, joskin heinäkuussa oli parempaa tekemistä. Kokonaisuutena vuosi 2017 oli erikoinen ja tapahtumia täynnä. Kirjoituksia kertyi 13 kappaletta sisältäen pääasiassa urheilua ja teknologiaa. Tässä lyhyt yhteenveto käsitellyistä aiheista.

Pyöräilyä ja urheilua

Vuosi sitten kirjoitin, että vuoden 2017 teema urheilussa olisi uusien lajien kokeilu, mutta se jäi muiden asioiden alle hyvän alun jälkeen. Ostin kiipeilykengät ja kävin muutaman kerran boulderoimassa, sekä hypin voltteja Rush trampoliinipuistossa. Loppuvuodesta pääsin myös kahvakuulatreenin makuun. Vanhat tutut urheilulajit pitivät voimansa ja talvella tuli hiihdettyä yllättävän ahkerasti ja kesällä jatkui maastopyöräily ja kilpaileminen maastopyöräendurossa.

Yksi vuoden kokohohta oli reissu Italiaan ja Finale Ligureen, jossa viikon ajan nautimme alamäkipainotteisesta maastopyöräilystä aurinkoisessa kelissä. Ennen reissua kirjoitin katsauksen mitä työkaluja ja varaosia löytyy maastopyöräilijän repusta.

Finale Ligure Italian pohjoisrannikolla, noin tunnin ajomatkan päässä Nizzasta, on hyvä matkakohde maastopyöräilijälle, sillä ympäröivillä vuorilla pääsee makuun, millaisilla reiteillä Enduro World Series -kuskit kisaavat. Vuorille voi polkea serpentiiniteitä pitkin, kuten kunnon pyöräilijät tekevät tai ottaa autokyydin. Porukkamme hyödynsi MTB Guide Finale Liguren palvelutarjontaa ja viitenä päivänä saimme nauttia autokyydistä reittien alkupisteille ja paikallinen opas tarjosi mallia vauhdista. Finale Liguren alueen lisäksi kävimme ajamassa Monte Beiguan pyöräparkissa.

Italian reissulla oli mukana myös ShockWiz, jolla sai haettua maastopyörän iskunvaimentimien säädöt kohdilleen. Laite kiinnitetään joko taka- tai etuiskunvaimentimeen mittaamaan iskarin toimintaa ja älypuhelimeen asennettavan ohjelman kautta näkee mitä säätöä pitäisi tehdä. ShockWizistä ei paljoa hyötyä vaikuttanut omien säätöjen osalta olevan.

Italiasta saadulla vauhdilla oli hyvä aloittaa enduromaastopyöräilyn kilpailukausi aurinkoisissa merkeissä Meri-Teijon Warmup-kisalla. Uusitun kaluston voimin vauhti oli ihan kohdillaan ja lopputuloksena 15. sija yleisessä luokassa. Reitit olivat osiltaan samat kuin aikaisempina vuosina ja lisänä oli haastava kalliopätkän sisältänyt erikoiskoe sekä soinen Suomi 100 -erikoiskoe.

Maastopyöräenduron SM-sarja alkoi perinteisesti toukokuussa Messilässä, mutta samaan aikaan olin nauttimassa MTBCF:n kanssa Tukholman poluista. Aurinko helli jälleen kaikkina päivinä ja tänä vuonna tuli viimeinkin ajettua pitkänä päivänä Tyrestaan ja Handeniin. Kevät meni muuten kiireisesti, joten perinteistä matkaraporttia en reissusta ehtinyt kirjoittamaan. Ajetut reitit löytyvät Stravasta: päivä 1, päivä 2 ja päivä 3.

Vuonna 2017 uutuutena enduromaastopyöräilyn kilpailuihin järjestettiin hieman rennompi Ride More Cup, jonka ensimmäinen osakilpailu ajettiin Kouvolan Mielakassa. Aurinkoa riitti sekä treeni- että kisapäivinä ja reitit olivat herkullisen vauhdikkaita, mutta hiekalla liukastettuja. Mielakan viikonloppu olikin yksi kesän parhaimmista kisaviikonlopuista ja ajo kulki nautittavasti, vaikka viimeisen erikoiskokeen ajaminen ilman ketjuja verotti hieman tulosta. Loppusijoituksena viides sija.

Kisakauteni alkoi siis vasta toisesta osakilpailusta kesäkuun puolessa välissä perinteisellä Himos mudfestillä. Lauantain treenipäivänä vielä paistoi aurinko, mutta kuinkas ollakkaan yön aikana sade oli kostuttanut reitit ja kisapäivän alkupuolella saatiin sen verran vettä, että reitit eivät varmasti kuivaneet edes kärkipään kuskeille. Yllättävää kyllä, ajaminen oli mukavaa ja kaatumisista huolimatta liukastelin sijalle 25.

Pyöräilyn saralla en ollut vain ajajan roolissa, vaan mukana myös EBA ry:ssä, jonka voimin keväällä kunnostettiin Sappee Bikeparkin metsäreitit. Muutamassa päivässä teimme uusia linjauksia reiteille, tasoitimme pahimmat kivikot reiteiltä ja paransimme niiden pohjaa, että ne olisivat sopivampia myös aloittelijoille.

Heinäkuussa järjestimme EBA ry:n voimin Sappee Bikefestin endurokilpailun ja olimme avustamassa alamäkiajon SM-kilpailua. Kesäloma alkoi sopivasti bikefest viikolla, joten oli hyvää aikaa merkata reittejä 10 tuntia päivässä. Bikefestien kisa sujui hieman nihkeästi, sillä edellisen viikon ahkerointi tuntui kropassa ja etenkin päässä. Yksilökilpailussa sijaan 13 ei oikein voi olla tyytyväinen, vaikka mukana toki oli kovia SM-sarjan kisakuskeja. Onneksi joukkuekisassa ajoimme voittoon, joka hieman lämmitti mieltä.

Sappeelta jatkoimme tutun kaveriporukan kanssa kohti Leviä, jossa ajettiin enduromaastopyöräilyn SM-sarjan kolmas osakilpailu kaksi päiväisenä koitoksena. Se sitten olikin sellainen reissu, johon kilpailukauteni käytännössä loppui, sillä löin säären kantoon Kätkätunturilla treenatessa. Isku oli sen verran kova, ettei tarvinnut unelmoida kisaamisesta. Kisaviikonloppu meni radan varressa kannustaessa. Eivät ne Levin radat nyt nautinnollisia olisi olleetkaan.

Loppukesä ja alkusyksy sujui vammoja parannellessa, mutta rohkanin osallistua Ride More Cupin päätösmutaralliin Kokonniemessä. Kokonniemen kisa oli mukava ja reitit kivoja. Kilpailukaudessa parhainta olikin juuri rennompi kolme kisaa sisältänyt Ride More Cup. Fiskarsissa ajettu osakilpailu jäi väliin, mutta parempi niin, sillä kaksi mutakisaa riittää yhdelle vuodelle.

Teknologiaa

Viime vuonna tuli jälleen kokeiltua uusia asioita teknologian saralla kuten osallistuttua OP:n turvallisempaan ja taloudellisempaan ajotapaan tähtäävään pilottiin. Ajotapapilotissa autoon asennettiin telemetrialaite, joka mittasi sensorien avulla auton liikettä ja pisteytti sen. Siistillä ajolla oli mahdollista saavuttaa maksimissaan 25 prosentin alennus kaskovakuutuksesta. Kokeilu oli hieman kaksijakoinen.

Blogissani olen testannut ajoittain itse ostamiani vempaimia ja välillä saan testiin laitteita, joista kirjoitan kokemuksia. Loppuvuodesta sain testiin Plantronicsin Blackwire 5220 -kuulokkeet, jotka osoittautuivat ihan käteviksi etäpalavereissa. Muistakin mielenkiintoisista uusista vempaimista olisin voinut kirjoittaa, sillä vuoden aikana tuli hankittua muun muassa GoPro 5 Hero, Evocin pyöränkuljetuslaukku, JBL:n ja Ankerin Bluetooth-urheilukuulokkeet ja Suunto Spartan Sport Wrist HR -sykemittari.

Tapahtumia

Vuosittain tulee käytyä erilaisilla messuilla ja vuosi alkoi Matka 2017 -messujen hyvillä ideoilla sekä ulko- että kotimaan matkailua varten. Yhtään reissua en kyllä vinkkien perusteella tehnyt. Matka 2017 messuilla tuli eteen Virtual Traveller -sovellus, joka 3D-lasien kanssa tarjoaa 360 asteen kuvaa maailman kohteista eri matkaajien kuvaamana.

Kevään toinen perinteinen tapahtuma GoExpo oli sähköpyörien näytöstä ja ne kyllä tarjoavat mielenkiintoisen lisän pyöräilyyn. Muuten messujen anti oli aika laimeaa, kun itseäni kiinnostavat valmistajat eivät olleet esillä. Varusteiden alennusmyynneistä löytyi muun muassa uusi jalkapumppu ja ajotakki.

Mielenkiintoisin aluevaltaus messujen osalta tänä vuonna oli narsistisesti nimetty I love Me -messut, joiden hyvinvointiosasto oli mielenkiintoinen. Ihmeellistä kyllä, en messuilta tehnyt Instagram-kuvaa. Monen vuoden tauon jälkeen kävin ihailemassa myös American Car Showssa jenkkiautoja ja pyöriä.

Pelejä

Pelaaminen on viime vuosina jäänyt vähäisemmälle, joten luovutin PlayStation 3:ni ohjaimineen, sekä Moven ja Rock Band -setin Guitar Herolla höystettynä HYKSin Lastenpsykiatrian Osasto 18:lle. Toivottavasti nuorilla on laitteelle enemmän käyttöä. Laatikkoon jäi vielä nippu pelejä, jotka eivät lapsille sopineet. Nyt voi hyvillä mielin ostaa PlayStation 4:n, että saisin päätökseen Uncharted-pelisarjan ja nautittua ”Uncharted 4: A Thief’s End” -pelistä.

Pelaamisen arvoiset pelit 2016 -listasta ei tullut pelattua vuoden aikana yhtäkään, mutta vanhemmista peleistä tuli aloitettua ”Batman: Arkham Knight” ja oivallinen, joskin elokuvamainen ”Quantum Break”. Pöydälle löytyi myös retroPie, jolla tuli jälleen pelattua Super Mario World läpi.

Vuosi 2018

Vuosi vaihtui ja voisin kuvitella, että vuonna 2018 jatkan samalla linjalla kuin aikaisemmin: urheilua, tapahtumia ja teknologiaa. Edelleen pitäisi koodata React Nativea Androidille ja Apple TV:lle ja ehkä kirjoittaa muutaman vuoden takaisia matkaraportteja. Urheilun saralla enduromaastopyöräily jatkuu SM-tasolla ja uusien lajien kokeilu on myös tehtävälistalla. Sosiaalisen median osalta voisin miettiä, kirjoitanko Instagramiin suomeksi vai englanniksi.

Kannattaa siis laittaa blogi (RSS-syöte), Twitter ja Instagram seurantaan. Jos teknisemmät aiheet ovat sydäntä lähellä niin myös englanninkielinen ”Rule of Tech” -blogini (RSS-syöte) voi kiinnostaa.

Vuosi edessä, odotan innolla mitä se tuo eteen.

Katsaus vuoden 2016 kirjoituksiin

Vuodet tuntuvat nykyään menevän vauhdilla, mutta onneksi blogiin tulee kirjoiteltua mitä vuoden aikana on tullut tehtyä, jota voi sitten muistella vuoden vaihtuessa. Eli se on perinteisen blogin vuosikatsauksen aika. Viime vuosina blogin päivitystahti on hiipunut kirjoitus per kuukausi -tahtiin, joka jatkui myös viime vuonna 16 kirjoituksella käsitellen pääasiassa urheilua ja teknologiaa. Tässä lyhyt yhteenveto käsitellyistä aiheista.

Pyöräily ja hiihto nosteessa

Vuoden 2016 teema itselläni oli kauden enduromaastopyöräilyyn valmistautuminen ja kisojen kiertäminen. Talvella hain kuntoa lähialueen hiihtoladuilta kiertäen useamman kerran Paloheinän ulkoilualueen latuja, nauttien tykkilumetusta Leppävaaran urheilupuiston laduista ja nauttien Hyvinkään ympäristön leppoisista baanoista. Talvi olikin yksi parhaimmista hiihtotalvistani pitkään aikaan.

Hyvinkään lentokentän kierto

Paloheinän peltolenkki

Keväällä pyöräilykausi avattiin ensin enduromaastopyöräilyn lämmittelykisalla Meri-Teijossa, joka toikin yllättävän hyvän sijoituksen. Siitä oli hyvä jatkaa treenaamista käymällä ajamassa kolme päivää Tukholman poluilla. MTBCF:n perinteinen matka lahden yli tarjosi jälleen loistavia polkuja ja kallioita.

Meri-Teijo Warm up

Bogesundin kahvila

Tofkholm Hellasgården

Enduromaastopyöräilyn SM-sarjan jatkui pitkin kesää ja alkusyksyä kilpailu per kuukausi tahdilla. Himoksen mutajuhlassa liukasteltiin heinäkuussa ulos pistesijoilta, mutta Levin vauhdikkailla rinteillä pyörä kulki jälleen oivasti. Vauhti kuitenkin oli liikaa takavanteelle, joten Tahkon osakilpailussa piti ajaa niin sanotuilla plussarenkailla, joka ei ollut aivan mieleeni. Sijoitus sen mukainen. Kilpailukausi saatiin päätökseen Laajavuoden jylhissä maisemissa, jossa tuli kauden ensimmäinen keskeytys. SM-sarjassa olin yleisessä sarjassa lopulta 42.

Levin vauhdikasta rinnettä

Himos mudfest

Tahkon aurinkorinteet

Kauden päätteeksi ajettiin erillinen kilpailu myös Fiskars Village Trail Centerin hienoilla reiteillä ja pienen tauon jälkeen pyörän voi sanoa melkein lentäneen siellä. Yleisessä sarjassa 7. sija täydensin hienon maastopyöräilykauden. Ja tulihan sieltä myös joukkuekisan voitto Anonyymien maastopyöräilijöiden kanssa. Fiskarsin reiteille kannattaa todellakin lähteä vierailemaan, hienoa työtä ovat siellä tehneet. Pyöräilyvuosi oli muutenkin hieno, sillä mukaan löytyi useita mukavia fillarikavereita.

Fiskars Village Trail Center

Pyöräilyaiheisia teemoja olisi voinut käsitellä lisääkin, kuten siihen liittyviä käteviä välineitä. Pyörän pesemiseen tuli havaittua hyväksi Bilteman paineilmaruisku, joka toimii kätevästi tilanteissa, jossa vesiletkua ei ole saatavilla.

Teknologiaa viihteeksi ja tueksi

Blogi on aina käsitellyt teknologiaa, vaikka viime vuosina muut aiheet ovat nousseet kilpailemaan teknisten vempainten rinnalle. Paremman äänen osalta käsittelin Sennheiserin Momentum In-Ear -kuulokkeita ja miten työmatkoilla on helpompi kuunnella podcasteja langattomista Meizu EP51 -nappikuulokkeista.

Meizu EP51

Sennheiser Momentum in-ear

Ajoittain saan testiin erilaisia laitteita blogikirjoitusta vastaan. Tänä vuonna tuli testattua Y-cam Evo valvontakameraa, joka oli ihan kätevä pilvipohjainen valvontakamera. Vielä pitäisi löytää sille järkevää käyttöä.

Töiden ohessa pääsin testaamaan hieman mielenkiintoisempaa vempelettä, kun sormeen pujahti Moodmetric-älysormus stressitason mittaukseen. Pienistä käytön hankaluuksista huolimatta Moodmetricin sormuksella on ideaa arjen kiireiden ja palautumisen havainnollistamisessa.

Moodmetric älysormus

Y-cam Evo -valvontakamera

Olisi ollut myös hyvää aikaa kirjoittaa miten Android-käyttäjän siirtyminen iPhone-maailmaan sujui, mutta eipä siinä pieniä ihmeellisyyksiä lukuun ottamatta ongelmaa ollut. Pääsin myös viimein käyttämään kunnolla omaa Highkara uutislukia -sovellusta, jonka kehitys jatkui aktiivisesti läpi vuoden.

Pelien maailma

Pelaaminen on aina ollut hyvä tapa rentoutua, mutta viime vuonna ei juurikaan tullut pelaamisen arvoisten pelien listaa käytyä läpi. Dirt Rally odottaa Steamin katalogissa ja Arkham Knight on vielä hankkimatta. Fallout 4:sta tulen tuskin pelaamaan koskaan. PlayStation 4:nkin jäänee tällä pelaamisella kauppaan, joten Until Dawn ja Uncharted 4 pitää hakata läpi jossain muualla.

Pelilistan ulkopuolelta tuli sitten pelailtua vanhoja pelejä, kun Ubisoft tarjosi ilmaiseksi ensin Far Cry 3:n ja myöhemmin Far Cry 4:n. Ja siinä se pelaaminen sitten olikin. Lupaan parantaa asiaa ensi vuonna :)

Uusi vuosi, samat jutut

Vuodelle 2017 en lupaa mitään, mutta että saisi itsestä hieman enemmän irti, voisi kuitenkin luvata koodaavansa React Nativea sekä Androidille että Apple TV:lle, kuten vuosi sitten jo ajattelin. Lisäksi kirjoituspöydältä viimeistellä matkaraportit Poznanista ja Berliinistä ja edellisvuosien reissut Amerikkaan ja Kroatiaan. Urheilun saralla maastopyöräily jatkuu myös vuonna 2017 ja tuleva kilpailukausi odottaa aina turhan lähellä, jos tarkoitus olisi olla hyvässä kunnossa. Uusien lajien kokeilu on myös tämän vuoden teema, josta voit lukea lisää myöhemmin.

Kannattaa siis laittaa blogi (RSS-syöte), Twitter ja Instagram seurantaan. Jos teknisemmät aiheet ovat sydäntä lähellä niin myös englanninkielinen ”Rule of Tech” -blogini (RSS-syöte) voi kiinnostaa.

Vuosi edessä, odotan innolla mitä se tuo eteen.

Katsaus menneeseen vuoteen

Vuosi on jälleen vaihtunut ja blogin perinteitä noudattaen, on aika katsoa mistä vuonna 2015 blogissa kirjoitettiin. Noin yhden jutun kuukausitahdilla käsiteltiin niin pelejä, hifiä, sovelluskehitystä ja eniten juttuja kertyi urheiluun liittyen. Eli blogivuosi sujui hieman verkkaisempaan tahtiin, kuin viime vuonna. Kirjoituspöydälle jäi edelleen amerikan reissun tarinat ja kesän lomamatka Kroatiaan. Tässä lyhyt yhteenveto käsitellyistä aiheista.

Urheilulla lisää energiaa

Maastopyöräily on ollut lajivalikoimassani jo vuosikymmeniä ja kotimaassa onkin tullut kierreltyä eri paikkakuntien maastoja. Oli siis erittäin mielenkiintoista melkein pyöräilykauden aloittajaiseksi suunnata MTBCF:n kanssa lahden toiselle puolelle ja kiertää kolme päivää Tukholman maastopyöräilyreittejä. MTBC on tehnyt näitä matkoja jo kymmenisen vuotta, mutta ei ole aikaisemmin tullut vain lähdettyä. Olisi kannattanut, sillä matka oli upea ja polut ja kalliot mahtavia. Yllättävän hyvin sitä kolme päivää jaksoi metsässä rymytä, vaikka sitä alkuun hieman epäilin.

Takaisin laivaan
Takaisin laivaan

Tankkaus on tärkeä osa ajoa
Tankkaus on tärkeä osa ajoa

Pyöräilyvuoden toinen kohokohtani oli osallistuminen Enduro-maastopyöräilyn SM-osakilpailuun Tahkovuorella, kun olin useamman vuoden osallistumista Enduro-kisoihin vain suunnitellut. Kaksi päivää tuli ajettua alas vuoren rinteitä ja hauskaa oli. Menestystä ei Tahkovuorelta tullut, kuten en laiskana treenaajana haaveillutkaan, mutta kun on nuorempana kilpaillut, niin veri vetää takaisin radoille. Uutta alalajivaltausta tukemaan olin muutama viikko aikaisemmin ostanut uuden täysjoustomaastopyörän, Specialized Enduro 29″:n, joka sopii paremmin niille reiteille, joita tulee viikottain ajettua. Yksi parhaista pyörähankinnoista, jälleen.

Enduro-maastopyöräilyä ajatellen ja uuden pyörän sisäänajoon kävin testaamassa ensimmäistä kertaa myös millaista on ajaa pyöräpuistossa, eli Bike Parkissa. Porvoon Kokonniemen Bike Park oli hyvä paikka tutustua uuden pyörän toimintaa ja saada tuntumaa vauhdikkaaseen ajoon alamäessä. Helsingin lähistöltä Klaukkalan Tornimäestä löytyy myös Bike Park, mutta muuten harrastuspaikkoihin on hieman enemmän matkaa.

Kokonniemi on aivan Porvoon keskustassa
Kokonniemi on aivan Porvoon keskustassa

Kisapäivänä ei maisema ehtinyt ihailemaan
Kisapäivänä ei maisema ehtinyt ihailemaan

Suomen talvi on aina vaihteleva ja jos meinaa hiihtoladuille päästä, pitää olla aktiivisesti liikenteessä. Viime talvena ehdin jopa kolme kertaa hiihdellä ja ehdin testaamaan ensin Petikon ladut ja viikkoa myöhemmin Oittaan kuntoradan ladut. Ja siinä se hiihtokausi sitten olikin, kun kevät saapui ja lumet haihtuivat. Positiivisena puolena ehdin hiihtää kolme kertaa enemmän, kuin toissavuonna.

Oittaan ladut latukartassa
Oittaan ladut latukartassa

Petikon kuntorata
Petikon kuntorata

Urheilijalla lihakset ovat usein kovilla ja jumissa, joten niitä on hyvä hierottaa. Kesällä tuli muutaman kerran käytyä paikkoja avaamassa Suomen Urheiluhierontakeskuksen urheiluhieronnassa ja myöhemmin Rela-hierojilla. Molemmat paikat olivat toimivia ja hyviä. Lihaksia saatiin auki ja pyöräily sujui jälleen hieman vetreämmin.

Pelien maailma

Pelit ovat olleet aina hyvä tapa rentoutua, vaikkakin viime aikoina on tullut kerättyä niitä enemmän Steamin kirjastoon, kuin pelattua. Listasin vuoden aluksi kuitenkin vuoden 2014 pelaamisen arvoiset pelit, eli pelit joita olisi tarkoitus pelata. Läpipelattujen pelien lista jäi kovin lyhyeksi, sillä kahlasin läpi vain The Walking Dead Season 2:n. Vastaavasti keskeneräisten pelien listaan jo toissa vuonna aloitetun Assassin Creed 2 lisäksi ilmestyi nyt Batman: Arkham Origins, Saints Row IV ja Max Payne 3. Lisäksi pelejä tuli jätettyä myös kesken: This War of Mine, Brothers: A tale of Two Sons, Tomb Raider ja Borderlands 2. Aikaa ja mielenkiintoa ei vain löytynyt riittävästi. Fallout-henkinen Wasteland 2 jäi myös hankkimatta, vaikka se pelilistalla olikin korkealla.

Mutkittelua

Pelilistojen ulkopuolelta löytyy aina mielenkiintoisia pelejä, kuten suomalaisen Iceflake Studiosin retrohenkinen Race Online -autopeli. Pelillä on hyvä idea ja ote, mutta lopputulos ei ollut aivan sitä, mitä odotin, etenkin kun peliä mainostettiin Slicks ’n’ Slidesin perinnöllä. Turbo Slidersin voittanutta ei vieläkään ole kehitetty :)

Vuosi sitten ajattelin, että olisiko aika ollut kypsä PlayStation 4:n hankkimiselle, mutta ei se vielä ollut, eikä varmaan ole tänäkään vuonna. Katsotaan asiaa sitten uudestaan, kun Uncharted 4 viimeinkin julkaistaan.

Ketterää sovelluskehitystä

Leading SAFe

Oppiminen ei IT-alalla lopu koskaan, joten mielestäni osaamisen kehittäminen myös vapaa-ajalla työssä oppimisen lisäksi on tärkeää. Täten osallistuin muutamaan käyttäjäryhmätapaamiseen, eli meetuppiin, ja yhteen seminaariin joista kirjoitin englanninkielisen blogini puolella. Vastaavasti työssä oppimisessa tuli kuultua Agile Community -päivällä, miten muut tiimit tekevät asioita. Lisäksi suoritin Leading SAFe: skaalatun ketterän kehityksen johtaminen -kurssin jälkeen myös SAFe Agilist -sertifikaatin. SAFe ei kyllä kovin ketterältä kokonaisuudelta vaikuttanut, mutta varmasti toimii paremmin satojen kehittäjien projekteissa, kuin vesiputouksen käyttäminen.

Vapaa-ajan projektien osalta tein uuden aluevaltauksen laajentamalla osaamistani mobiilikehityksessä myös iOS-alustalle aikaisemman Sailfish OS:n lisäksi. Applen App Storesta löytyykin nyt tekemäni Higkara uutislukija -sovellus, joka tuo High.fi:n uutiset iPhoneen.

Highkara uutislukija
Highkara uutislukija

Hifiä ja vekottimia

Loka-marraskuun vaihteessa vierailin perinteiseen tapaan DigiExpossa, johon olin myös tänä vuonna saanut bloggaajapassin. Erillistä pressiaikaa ei nyt ollut, mutta perjantai-ilta ja lauantaiaamu olivat sopivan väljiä messuilla kiertämiseen. Yleisvaikutelta messuilta jäi, että DigiExpon osuus oli vielä entisestään kutistunut ja muutenkin yhdistelmämessujen anti oli vähäisempää kuin viime vuonna. Olihan paikalla toki e-sportsia, mutta DigiExpon osuus päälisin puolin pelkkää Xbox Onea. Mieleenpainuvin messukokemus oli testata Athene Exergamingin toteuttamaa Oculus Riftiin ja kuntopyörään perustuvaa maastopyöräilyä virtuaalitodellisuudessa.

Kuntopyörä OculusRiftin kera

Gear VR

Halo 5

Mielenkiintoinen kokemus oli myös testata lähimaksua Pivon NFC-maksupilotissa, eli maksamista älypuhelimen ja Pivo-sovelluksen avulla. Harmillista vain, että hieman tuon jälkeen puhelimeni vaihtui iPhoneen, joka ei ole yhteensopiva Pivon lähimaksun kanssa, joka toimii vain Android-puhelimilla. Pivo ja lähimaksu oli kuitenkin ihan toimiva kokonaisuus, etenkin kun sen nopeus ilmeisesti parantui testin aikana uuden version myötä. Hieman yli vuoden vanha Sony Xperia Z2 -puhelimeni on muuten myynnissä.

Taloudesta löytyy monenlaista vekotinta ja myös omalta osaltaan hifiä. Urheillessa on mukava kuunnella musiikkia, mutta nappikuulokkeet eivät aina pysy paikallaan. Asian korjaamiseksi tuli hankittua Audio Technica ATH-CKP500RD SonicSport -kuulokkeet, joissa on kätevät nipukat korviin ja mutu-tuntumalla hyvä ääni. Urheilukuulokkeissa vain aika näyttää, miten hyvin ne lopulta sietävän kosteutta ja johdot kestävät hankausta ja repimistä. Keväällä ostin myös paremmiksi kuulokkeiksi Sennheiser Momentum On-Earit, jotka olivat kyllä hyvät, mutta päätyivät lopulta takaisin kauppaan. Niiden johto oli hieman liian lyhyt ja kooltaan ne olivat aika massiiviset mukana kantamista ajatellen. Taittuvasankaiset mallit ovat varmaan kätevämmät.

Audio Technica ATH-CKP500RD
Audio Technica ATH-CKP500RD

Sennheiser Momentum On-Ear (1st gen)
Sennheiser Momentum On-Ear (1st gen)

Muista teknologisista hankinnoista mainittakoon Lenovo ThinkPad Compact TrackPoint -näppäimistö, joka on vastaava näppäimistö, mitä löytyy Lenovon kannettavista tietokoneista. Eli loistava, vaikka ei yhtä hyvä kuin Macbookeissa.

Loppuvuodesta sain uudeksi työpuhelimeksi iPhone 6s:n, eli viimeinkin pääsin tutustumaan, mikä siinä iOS:ssa ja iPhonessa on niin loistavaa. Pitänee yrittää kirjoittaa jotain iPhone 6s:stä ja Sony Xperia Z3 Compact Tabletista tämän vuoden aikana.

Vuosi 2016

Uusi vuosi ei olisi mitään ilman uuden vuoden lupauksia, joten kun vuosi sitten lupasin laajentaa osaamistani mobiilisovelluksissa iOSin puolelle, niin tänä vuonna tavoitteena olkoon sitten Android. Windows Phone saa jäädä :) Ja edelleen Java-sertifikaatin suorittaminen on työn alla ja tulee varmaan olemaankin. Viime vuonna tuli tehtyä paluu myös kilparadoille Enduro-maastopyöräilyn merkeissä, joka tulee jatkumaan tänä vuonna. Kannattaa siis seurata sekä ”Se on kiva sillo” että ”Rule of Tech” -blogien syötteitä ja tietenkin Twitter-tiliäni.

Näillä eväin eteenpäin. Koko vuosi aikaa tehdä uusia asioita.